La ultima şedinţă de Consiliu Local de săptămâna trecută a fost aprobat un proiect de hotărâre referitor la menţinerea în administrarea Episcopiei Argeşului şi Muscelului a monumentului istoric «Ruinele San Nicoară» şi a terenului aferent. Asta după ce, timp de doi ani, Episcopia nu a făcut nimic în zonă, pentru că nu aprimit avizele necesare de la ministerul de resort. Decizia Consiliului Local a picat tocmai bine, având în vedere că reprezentanţii Bisericii au undă verde pentru lucrările lor.
Reprezentanţii Episcopiei Argeşului şi Muscelului au anunţat că, de curând, au primit primul aviz care le va permite să înceapă renovarea bisericii de la Sân Nicoară. În anul 2002, ruinele au trecut în administrarea Episcopiei, pentru că administraţia locală nu ar fi avut bani pentru reabilitarea lor. Condiţia impusă preoţilor a fost aceea de a demara lucrările în doi ani. Au trecut însă mai bine de şase ani, şi nici Episcopia nu a putut să înceapă refacerea bisericii, pentru că nu a existat un aviz favorabil din partea Comisiei de Monumente Istorice. În aceste condiţii, singura investiţie făcută de Episcopie a fost un gard metalic, ce a împrejmuit ruinele.
Ruinele au rămas în administrarea Episcopiei
Acum lucrurile par să fi intrat în normalitate pentru că, recent, Comisia de Monumente Istorice şi-a da acceptul pentru demararea lucrărilor de renovare iar săptămâna trecută, consilierii au aprobat menţinerea Ruinelor de la Sân Nicoară în administrarea Episcopiei.
„Dacă ar fi depins de noi, de Episcopie, referitor la partea de investiţie, am fi început lucrările din 2002, însă în toată această perioadă ne-am lovit de refuzul Comisiei de Monumente Istorice”, explică întârzierea lucrărilor, arhidiaconul Caliopie Ichim, responsabilul Episcopiei pe probleme de Patrimoniu şi Investiţii. Se pare că în tot acest timp, reprezentanţii comisiei nu au fost de acord cu refacerea bisericii care a existat la Sân Nicoară. “O parte a comisiei a dorit să menţină ruinele, iar cei care erau de aceeaşi părere cu noi, că ar trebui refăcută biserica, au fost mai puţini. Din acest motiv nu s-a putut face nimic şi a trebuit să aşteptăm atâta timp”, explică reprezentanţii Episcopiei.
Va fi respectată arhitectura iniţială
Pentru refacerea bisericii, a fost contactat un arhitect care se ocupă de întocmirea celor trei variante după care urmează să fie reconstruită biserica. Următorul pas îl va reprezenta alegerea variantei potrivite. “Oricât de mult ne-am fi dorit să începem lucrările mai devreme, a trebuit să respectăm legea şi să aşteptăm obţinerea tuturor avizelor. Pentru Episcopia Argeşului şi Muscelului, Ruinele Sân Nicoară reprezintă o prioritate”, a completat părintele Caliopie Ichim. De la bun început, s-a dorit ca refacerea bisericii să fie făcută după arhitectura iniţială, aşa că au fost căutate acte şi desene mai vechi, după care au fost realizate schiţele. Vor fi completate acele zone care lipsesc zidurile, vor fi refăcute boltele, iar la intrare şi va fi reconsolidat turnul clopotniţă. Reprezentanţii Episcopiei spun că întreaga investiţie va fi suportată din surse proprii.
Cel mai probabil, clădirea datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea şi are forma unei nave, iar zidurile prezintă o alternanţă de şiruri de piatră brută de râu şi de cărămizi. Documentele istorice spun că biserica ar fi ctitorită chiar de vestita Doamna Clara, mama voievodului Vlaicu-Vodă. Turnul cel înalt de la intrare era folosit pe vremuri, ca foişor de foc şi totodată post de observaţie. De aici, prin intermediul unor făclii aprinse, era semnalizată apropierea duşmanilor.
În momentul în care va fi refăcută Biserica de la Sân Nicoară, aceasta va reprezenta, alături de Biserica Domnească, Mânăstirea Argeşului şi Fântâna lui Manole, unul din cele mai importante obiective turistice din Curtea de Argeş.