Biserica Drujești va fi fi consolidată și restaurată

Parohia Drujești a solicitat Consiliului Local Curtea de Argeș actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Curtea de Argeș pentru perioada 2021-2027, prin introducerea în Lista de proiecte prioritare a obiectivului „Consolidare, restaurare și punere în valoare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Drujești.  Solicitarea este bazată pe faptul că Arhiepiscopia intenționează să depună un proiect pentru consolidarea și restaurarea Bisericii Drujești, și are nevoie ca acest obiectiv să fie trecut în SIDU.

Numele Bisericii Drujești a fost instituit popular, conform specialiștilor, ca urmare a ctitoriei Bisericii în ultima parte a secolului al XVIII-lea de către frații „Iorgu și Stoian Druja din Argeș”, pe locul unei foste biserici mai vechi din lemn, distruse pe timpul derulării războiului ruso-turc din perioada 1787-1792.

În splendoarea frumuseții sale, cu forme arhitectonice de influență bizantină, Biserica „Drujeşti” a fost menționată în documentele istorice ale orașului din anul 1760.

Ca urmare a distrugerilor amintite, Biserica a fost reconstruită în perioadă 1793-1795 (pe baza daniei făcute de un localnic al timpului cu numele de Tudor Tudoran), iar apoi în anul 1875 – când a și recăpătat în mare parte aspectul arhitectonic inițial.

În urma realizării unor săpături arheologice în anul 1987, la Biserica „Drujeşti” au fost descoperite câteva vestigii arheologice importante, precum „monede din veacul al XVI-lea, un inel de argint și un vas funerar din sticlă”. Totodată, au fost identificate aici și zidurile Bisericii anterioare, incluse în construcția celei care dăinuiește peste vremuri și astăzi.

Ce conține Strategia de Dezvoltare

După cum v-am mai informat, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Curtea de Argeș reprezintă principalul document de ghidare a administrației publice locale astfel încât orașul să devină ”un reper al dezvoltării urbane sustenabile, o comunitate urbană verde, reziliență și accesibilă, în concordanță cu principiile de dezvoltare durabilă, reducând semnificativ impactul activităților umane asupra mediului”, ” un oraș competitiv din punct de vedere economic, atractiv pentru investitori și pentru turiști, care va valorifica resursele locale, oferind o economie diversificată, cu oportunități de dezvoltare profesională și antreprenorială.

De altfel, în 2023 SIDU a fost actualizată prin introducerea în Lista de proiecte prioritare a mai multor obiective: Producerea energiei electrice din surse regenerabile-etapa II; Extinderea rețelei de canalizare în Municipiul Curtea de Argeș pe strada Victoriei 51 străzile adiacente; Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Curtea de Argeș, etc.

E posibil ca actualizarea SIDU a Municipiului Curtea de Argeș pentru perioada 2021-2027, prin introducerea în Lista de proiecte prioritare a obiectivului „Consolidare, restaurare și punere în valoare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Drujești, să nu fie ultima. Strategia poate fi modificată ori de câte ori e nevoie ca un obiectiv important de investiții să fie introdus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email