Biserica de la Cărpeniş a fost resfinţită

Credincioşii parohiei Cărpeniş din comuna Cepari au participat, duminică la slujba de resfinţire a bisericii din localitate oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
De asemenea, cei prezenţi la acest eveniment au participat la Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. Cu această ocazie Înaltpreasfinţia sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, amintind de eforturile depuse de enoriaşii parohiei Cărpeniş pentru a susţine lucrările de restaurare executate în ultimii ani. De asemenea, Chiriarhul Eparhiei Argeşului şi Muscelului a amintit de sprijinul deosebit pe care l-a primit de la credincioşii parohiei Cărpeniş în perioada când era preot misionar în Ardeal. Biserica din parohia Cărpeniş poartă hramurile: Sfântul Arhidiacon Ştefan, Sfânta Sofia şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fiind unul dintre cele mai frumoase locaşuri de rugăciune construite pe valea râului Topolog.
Construcţia bisericii a început în anul 1935 prin contribuţia directă a domnului Ştefan Minovici, doctor în chimie, membru corespondent al Academiei Române. Ştefan Minovici (născut la 18 iulie 1867, Râmnicu Sărat – decedat la 29 decembrie 1935, București) a înfiinţat Catedra de Chimie Analitica, Asociaţia Generală a Corpului Farmaceutic din Romania in 1899 şi Societatea de Chimie din Romania in 1919. Ctitorul bisericii a fost fratele renumitului profesor Mina Minovici, fondatorul școlii române de medicină judiciară și directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892.
Din păcate un incident nefericit legat de construcţia acestei biserici a contribuit decisiv la decesul ctitorului. Din cauza unor greşeli făcute în timpul zidirii, construţia sfântului locaş de rugăciune s-a dărâmat până la temelie. La aflarea veştii, profesorul Ştefan Minovici s-a îmbolnăvit grav şi a decedat după trei luni în ziua de 29 decembrie 1935.
După moartea ctitorului, lucrările de rezidire au fost continuate de Viorica Minovici, soţia acestuia, care a reuşit să termine biserica în anul 1940. Pictura din interior a fost executată de pictorul Emanoil Pătroiu din Bucureşti, iar sfinţirea a fost făcută în anul 1941, fiind ales hramul Sfântului Arhidiacon Ştefan după numele ctitorului.
Preotul care a coordonat atunci toate lucrările a fost părintele Gheorghe Marinescu.
Din anul 1987 în parohia Cărpeniş a fost instalat părintele Ion Sescioreanu, născut în comuna Corbi, care a coordonat până în prezent toate lucrările de restaurare.
Pentru eforturile depuse în perioada 1987-2013, părintele paroh a primit din partea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului distincţia de iconom stavrofor, iar cei care au contribuit financiar la restaurarea bisericii au primit diplome de vrednicie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email