Bilanţ la final de mandat. Prima decizie a Consiliului Local actual nu se respectă nici acum

În 2016, la prima şedinţă nefestivă a Consiliului Local a fost adoptată o hotărâre salutată de toţi cetăţenii, referitoare la spaţiile goale de pe Bulevard. Astfel, conform hotărârii, „deţinătorii imobilelor cu destinaţie comercială respectiv comerţ, prestări servicii sau producţie au obligaţia să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora. În perioada în care imobilele  nu mai sunt utilizate potrivit destinaţiei, deţinătorii cu orice titlu a acestora sunt obligaţi să acopere suprafaţa vitrată cu materiale unitare şi uniforme în culoarea şi nuanţa materialelor de finisaj exterior sau în culoarea alb astfel încât să împiedice vederea în interiorul clădirii. Pe suprafeţele prevăzute mai sus pot fi aplicate numai anunţuri privind închirierea sau vânzarea imobilelor. Neîndeplinirea  acestor obligaţii de către proprietarii sau deţinătorii cu orice titlu a imobilelor în termen de 30 de zile de la comunicarea notificării primăriei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 de lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se face de către primar sau împuterniciţii acestuia”.

De ce sunt goale spaţiile SC Vidraru

La acea şedinţă a fost prezent şi patronul societăţii care are cele mai multe spaţii goale la Curtea de Argeş, Vidraru SA.  Dumitru Tudor a spus atunci – „Avem 100 de contracte de ani de zile. Spaţiile sunt goale pentru că vin la mine şi spun că vor să plătească fără factură, ca să nu mai dea impozit. Societatea Vidraru plăteşte corect şi la timp toate dările către stat. De câţiva ani încoace a crescut semnificativ suma pe care o plătim lunar la stat. Dăm peste un miliard pe an”.

Hotărârea a fost aplicată iar SC Vidraru a primit amendă şi a dat Primăria în judecată. Patru ani mai târziu, procesul a fost câştigat de Municipalitate. „Primăria a fost dată în judecată de societatea Vidraru, dar am câştigat procesul. A fost vorba despre hotărârea Consiliului Local referitoare la spaţiile comerciale goale. Am aplicat deja o primă amendă pentru nerespectarea hotărârii şi vom continua până când se vor conforma deciziei Consiliului Local”, spunea primarul Constantin Panţurescu.

S-a închis şi magazinul Boncea de la Posada

De câteva zile, un alt spaţiu comercial, care aparţine tot SC Vidraru, s-a golit. Este vorba despre magazinul Boncea de lângă hotelul Posada, care a fost închis, se pare, din cauza chiriei care s-a dublat. Mărfurile au fost scoase din magazin, iar spaţiul este liber. Încă nu se vede înăuntru, căci au rămas lipite pe geamuri reclamele fostului magazin, dar impresia pe care o lasă este una cel puţin tristă.

Aproape jumătate din spaţiile comerciale de pe Bulevardul Basarabilor sunt goale. Pe geamurile unora dintre ele au fost lipite folii, în unele sunt jaluzele verticale urîte, dar cele mai multe sunt aşa cum scrie în hotărârea Consiliului Local că nu trebuie să fie. Primăria nu poate impune, evident, unui agent economic ce chirie să perceapă pentru proprietăţile sale, dar măcar trebuie să se asigure că acestea nu strică definitiv imaginea oraşului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email