Bătrână înşelată prin metoda „accidentul”

La începutul lunii decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş a fost sesizat de comiterea unei fapte de natură penală – o persoană în vârstă a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat  care, dându-se drept cineva care poate să-l salveze, i-a comunicat că fiul ei a avut un accident rutier cu victime şi, pentru a nu fi arestat, trebuie să dea o anumită sumă de bani. Bătrâna a împrumutat de la o vecină o sumă de  bani pe care i-a înmânat barbatului  care s-a prezentat la domiciliul acesteia.       
Plecând de la cazul de mai sus, I.P.J. Argeş prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii reaminteşte modul de operare mai sus prezentat şi următoarele măsuri preventive:
Diferite persoane, recomandându-se sub falsa calitate de avocat,  procuror, poliţist sau medic, solicită telefonic unor persoane, de regulă  în vârstă, sume mari de bani, atât în valută cât şi lei, sub pretextul că rude apropiate (fiul, fiica), întrucât au provocat accidente de circulaţie şi sunt reţinute de organele de poliţie, au nevoie de aceste sume, pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentului de circulaţie sau pentru intervenţia medicală de urgenţă, la care urmează a fi supuse victimele pretinsului accident.
Reuşita activităţii infracţionale la acest gen de infracţiuni se datorează faptului că autorii cunosc elemente personale ale posibilelor victime (apelative  utilizate de membrii familiei, profesia/ocupaţia etc.), astfel încât autorii câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale.
Ce recomandă poliţiştii
Pentru a preveni astfel de fapte Compartimentul de Prevenire recomandă :
– Verificaţi cât de reală este situaţia pe care autorul o relatează telefonic. Astfel, luaţi legătura cu membrul familiei despre care persoana susţine că ar fi fost implicat în accident. De cele mai multe ori autorul încearcă să convingă victima de imposibilitatea contactării membrului familiei şi insistă să depuneţi suma de bani cât mai repede. 
– Nu divulgaţi autorilor numărul de referinţă al tranzacţiei, care permite escrocilor să ridice suma de bani fără a mai prezenta un document de identitate.
– Nu comunicaţi persoanelor necunoscute date cu caracter personal (adresă de domiciliu, date despre membrii familiei sau profesia/ocupaţia acestora, etc.) şi luaţi legătura cu poliţia.
Pentru astfel de fapte în cursul anului 2013 poliţiştii din I.P.J. Argeş au identificat 13 autori care au fost cercetaţi pentru comiterea unui număr de 31 de infracţiuni de înşelăciune, comise prin metoda „accidentul” şi „premiul telefonic” şi 7 tentative  a acestui gen de infracţiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email