Bătrână de 94 de ani, bolnavă, chemată la CAS să-şi probeze handicapul

Ioana Ionescu are 94 de ani şi locuieşte la Albeşti, iar din 1996 este pensionară pe caz de boală. Bătrâna are nevoie de muote medicamente în fiecare lună, numai că în aprilie, când a mers la medicul de familie ca să-i dea o reţetă, acesta i-a spus că nu este asigurată! Pastilele care o ajută să trăiască sunt scumpe, evident, iar fără reţetă compensată nu şi-a permis să-şi ia decât câteva. Situaţia, revoltătoare de-a dreptul, ne-a fost semnalată de fiica ei.

Bătrânii s-au pierdut pe drum, între CAS şi Casa de Pensii

Am luat legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Argeş şi am întrebat cum se poate ca un bătrân pensionat pe caz de boală de 20 de ani, cu pensie definitivă, nerevizuibilă, să nu fie asigurat, iar în jumătate de oră problema s-a rezolvat. Explicaţia pentru această situaţie, deloc singulară, nu a fost însă la fel de simplă. Destul de iritată de faptul că bătrâna a apelat la ziar şi nu la Casa de Pensii, Mariana Baltă de la CAS Argeş ne-a spus – „Bănuiesc că au fost foarte multe persoane în perioada aceasta care au fost trecute de la medicul de familie, au fost nişte migrări făcute de la medici, şi nu au fost înregistrate pe certificate de handicap. Certificate de handicap pentru care fiecare persoană ar fi trebuit să vină cândva să-l aducă ca şi document, copie, pentru că din altă parte nu am avut de unde să le luăm. Au fost trecuţi ca pensionari. S-au făcut nişte încrucişări de baze de date cu Casa de Pensii, la nivel naţional, şi s-a stabilit ca persoana respectivă nu este pensionară, şi atunci, pentru a rezolva cât mai rapid, toate au fost închise la nivel naţional la 31 ianuarie 2017, cu menţiunea ca ele să fie deschise în funcţie de categoria corectă din care face parte fiecare persoană. Bănuiesc că şi dumneaei tot în situaţia asta se află”, ne-a spus Mariana Baltă, şeful Biroului Asiguraţi din cadrul CAS Argeş.

Este clar că Ioanei Ionescu, de 94 de ani, îi este foarte greu să se deplaseze la Piteşti, de la Albeşti, cu copii de pe buletin şi de pe cuponul de pensie ca să demonstreze că e pensionară pe caz de boală de 20 de ani şi că este asigurată. În situaţia ei mai sunt şi alţii, ne-a spus fiica bătrânei şi ne-a confirmat Mariana Baltă. Pentri sistem, probabil că mai ieftin ar fi să nu mai fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email