Bătrân bolnav abandonat în spital

Un bărbat ajuns aproape de bătrâneţe, bolnav şi cu rude fără inimă, zace la spitalul din Curtea de Argeş şi nimeni nu vrea să-l ia acasă. Cadrele medicale au făcut tot ce au putut pentru el, şi e momentul să plece, numai că nu are cine să-l ia.

Gheorghe Ciuciu are 64 de ani şi a are probleme de sănătate. Omul a fost găsit de vecinii săi din Tigveni căzut pe marginea unui şanţ, iar o ambulanţă l-a dus la spitalul din Curtea de Argeş. Făcuse atac cerebral, dar medicii au reuşit să-i salveze viaţa. Nu au putut să-l vindece complet, şi a rămas paralizat. Nu prea mai poate vorbi şi nu-şi poate purta singur de grijă.

A stat la spitalul din Curtea de Argeş aproape două săptămâni, în condiţiile în care nu este asigurat, dar a fost tratat de urgenţă. Acum, nu mai este o urgenţă, şi trebuie să fie dus acasă iar cineva să aibă grijă de el. Problemele lui însă abia acum încep. Nu are copii sau soţie, ci doar o soră care locuieşte în Vâlcea, iar soţul acesteia l-a vizitat la spital doar ca să le spună cadrelor medicale că nu îl ia acasă şi că trebuie ţinut în salonul de la Interne.

Familia nu vrea să audă de el

Cumnatul omului le-a spus cadrelor medicale că sunt obligate să îl ţină acolo pe Gheorghe şi că nu îl vor lua acasă, pentru că locuiesc în altă parte.

Am încercat să vorbim cu Gheorghe Ciuciu dar nu am reuşit. Abia îngaimă câteva vorbe şi pare că nici măcar nu îşi dă seama în ce stare se află. Este imposibil să fie trimis acasă, pentru că are nevoie de îngrijiri permanente şi nimeni nu este dispus să i le acorde.

Doctorul Ionela Dăneţ, directorul spitalului, spune că s-a purtat o corespondenţă cu Primăria Tigveni, dar asistentul social de acolo a spus că autorităţile locale nu pot face nimic pentru că omul are familie. Şi totuşi, Gheorghe Ciuciu are dreptul la o pensie de handicap, pentru că este handicapat acum, şi poate fi găzduit de un azil, numai că nu are cine să lupte pentru el. Îi trebuie putere ca să umble pe la toate instituţiile după acte, şi bani ca să plătească ce e de plătit, numai că el nu are de niciunele, nici forţă şi nici venituri.

 

Doctoriţa care l-a tratat l-a ţinut în salon cât de mult a putut, pe riscul ei. Familia însă e cea care trebuie să aibă grijă de el…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email