Bătaie de joc la Casa de Pensii

Casa de Pensii Argeş este locul unde umilinţa la care este supus petentul este maximă. În spaţiul în care sunt ghişeele la care se primesc acte se află un aparat care eliberează bonuri de ordine, dar şi acela clachează în prima parte a zilei din cauza suprasolicitării. După ce omul care are, din păcate pentru el, nevoie de o informaţie sau trebuie să depună acte, reuşeşte să ia biletul printat cu numărul de ordine, se aşează la coadă.

Deşi în incintă sunt mai multe ghişee, de obicei sunt deschise două sau trei, iar argeşeanul necăjit stă cu orele în faţa unuia dintre ele. Spre exemplu, în spateleunui singur geam mic, unde trebuie bineînţeles să te apleci ca să vorbeşti cu funcţionarul,  stă cel care primeşte acte pentru pensii, acte pentru ajutoare pentru deces, adeverinţe pentru pentru pensii de urmaş, reclamaţii de la cei care vor să li se recalculeze pensiile, etc. O mare de oameni oricum trişti şi nemulţumiţi aşteaptă în picioare zile în şir. Programul este scurt, de la 8 la 13, iar cine nu are noroc să se încadreze în acest interval trebuie să mai vină o dată.

„Eu am pensie de opt milioane, şi de luna trecută am primit doar şapte milioane şi două sute. Poştaşul nu ştia de ce. Sunt din Lunca Corbului şi am venit aici de la şapte dimineaţa, nu am ştiut când se deschide”, ne-a povestit un bătrân. A stat la coadă, a întrebat funcţionarul care era aiurit deja de mulţimea care îl asalta, apoi a mai stat o dată la coadă ca să primească un răspuns. „Mi-a spus că s-a greşit la calcularea pensiei şi îmi opresc banii în rate, ca să nu rămână pensia prea mică. Păi ce vină am eu că au calculat greşit?! Eu am luat cât mi-a dat. Acu….Ăia opt sute de mii pe care nu-i mai iau…luam lemne cu ei”, se văita omul.

Umilinţele nu se termină la prima coadă

O studentă, ajunsă la capătul răbdării, ne-a mărturisit că a fost nevoie să lipsească două zile de la cursuri ca să stea la coada de la Casa de Pensii. „Trebuie să vin să depun adeverinţă de elev, anii trecuţi, şi acum de student pentru pensie de urmaş. Nu am reuşit să ajung la ghişeu ieri şi am venit şi azi. În fiecare an, de câte ori vin cu adeverinţa, e la fel de mare coada şi la fel de multă lume. Îşi bat joc de noi cei de aici”, ne-a spus tânăra.

Nefericiţii care vin pentru ajutorul de deces nu termină cu statul la coadă la depunerea actelor. Când primesc banii coada e şi mai cumplită şi se întinde pe nişte scări unde e frig iar uşile stau deschise. Toată tristeţea lumii e adunată acolo, în sufletele celor care sunt îngrămădiţi unii în alţii pentru că nu au unde să stea în altă parte. Nimeni de la Casa de Pensii nu s-a gândit să amenajeze un spaţiu potrivit unde petenţii să nu mai fie umiliţi când vin pentru ultima oară în numele unui apropiat care nu mai este.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email