Bătaie cruntă pentru o găină

Teodora C. şi soţul ei, Gheorghe, din satul Momaia, sunt judecaţi pentru violare de domiciliu şi lovire din cauza unei găini. Cei doi ai pândit o vecină pe care au suspectat-o că le-a furat galinaceea, au intrat peste ea în casă şi au bătut-o măr. Cu găina, peste ochi.
Povestea găinii e cunoscută de toţi sătenii din Momaia. Oameni amărâţi, se distrează uitându-se la televizor şi iscodind prin casele vecinilor. Scandalul găinii le va da subiect de discuţie luni întregi. „Acu vreo lună nu am găsit o găină roşie, d-alea mari. Am căutat-o pe la vecini, dar nu era. Vecina asta, Maria, nu m-a lăsat să mă uit şi în coteţul ei, şi mi-am dat seama că e ceva la mijloc”, povesteşte Teodora. Femeia priveşte cu ură spre casa duşmancei, şi ridică ameninţător pumnul în direcţia ei. „Dă ce nu m-a lăsat să mă uit în coteţ…Mi-am dat seama că ea mi-a furat-o. Am pândit cu bărbatul meu curtea ei, să vedem ce se întâmplă. Seara, au venit pe la ea cumnata şi copiii ei. Peste un timp, din casă a ieşit un copil care a aruncat o căldare cu apă şi fulgi. Mi-am zis – ăştia mănâncă găina mea, şi ne-am dus peste ei”. Teodora se înfurie şi acum când îşi aminteşte de bătaie. „Am intrat în casă şi am căutat. Sub pat erau nişte gheare. De la găina mea. Bărbatul meu a văzut după sobă găina jumulită. Atunci i-am zis – stai, fă, Mario, că îţi arăt io găină, şi ne-am păruit o ţâră. Am dat amândouă. Am luat găina de după sobă şi am pleznit-o cu ea. Păi ce, să îmi fure mie din curte… ”.  Femeia e convinsă şi acum că a avut dreptate când a procedat aşa, şi nu se teme de justiţie. „Oi vedea cum ne-om descurca, nu putem să ne ducem noi la închisoare pentru o amărâtă de găină”, se plânge ea.
O găină altfel
De partea cealaltă, Maria are o altă variantă. „Nu am furat nicio găină, era a mea, am tăiat-o ca să cinstesc pe cumnată-mea cu o friptură. Ei, Tudoriţa şi bărbat-su, au intrat peste mine în casă şi m-au luat la bătaie. Găina nu era ascunsă, era pe tăpşanul sobei. Mi-au dat cu ea peste faţă, peste cap, m-au bătut de nu am ştiut de capul meu”. Scandalul nu s-a oprit aici. Agresata a mers la poliţie cu dovada. „M-am dus la dom şef, la poliţie, cu găina, să vază a cui e. A luat capul şi l-a comparat cu cele ale celorlalte găini ale mele, şi a zis că seamănă. Până la urmă, am dus-o acasă şi am aruncat-o, că nu mai era bună de nimic”, concluzionează, filozofic, Maria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email