Consiliul Judeţean Argeş, cu sprijinul autorităţilor locale arefene şi ai reprezentanţilor Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş, a organizat luni, 16 august a.c., o vizită în partea nevăzută a Barajului Vidraru, respectiv a Hidrocentralei Vidraru. Manifestarea are drept scop promovarea, în cadrul „Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului”, a zonei la care face referire master-planul pentru dezvoltarea turistică a zonei montane a judeţului Argeş.
Prima oprire a fost la poalele cetăţii Poienari, în locul unde, adânc în inima muntelui, se găseşte centrala subterană ce adăposteşte patru turbine Francis verticale de 55 MW şi şapte transformatoare monofazate de 40 MVA. Turbinele şi generatoarele electrice sincrone verticale, care dezvoltă o putere de 61 MVA fiecare, asigură o producţie de energie, într-un an hidrologic mediu, de 400 GWn/an. Energia electrică produsă aici este transportată la suprafaţă prin cabluri de 220 kV, amplasate într-o galerie înclinată lungă de 178 metri, ce este utilizată şi ca acces secundar la centrala subterană. Pentru a putea introduce tot echipamentul instalaţiei în sala maşinilor, a fost săpat un puţ adânc de 104 m, cu diametrul de 7,20 m, iar la sala turbinelor se ajunge străbătând o galerie lungă de 132 metri.
Constructorii barajului
Pe toată lungimea galeriei, fotografii realizate de-a lungul timpului sunt mărturii istorice ale creării în doar 66 de luni, între anii 1961 şi 1966, a celui de-al cincilea baraj din Europa şi al nouălea din lume, la momentul construirii. În cei cinci ani şi jumătate de la prima şarjă de beton pusă la temelia barajului, s-au forat 42 de km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 mc de rocă, din care aproximativ un milion de metri cubi în subteran, s-au turnat 930.000 mc de beton, din care 400.000 mc în subteran şi s-au montat 6.300 de tone de echipamente electromecanice.
Mărturii ale adevăratului sacrificiu ne oferă şi doi oameni care au pus suflet şi viaţă la ridicarea acestui baraj. Dumitru Stăncescu şi Victor Dobrin şi-au amintit de perioada când a fost pusă prima benă de beton şi ne-au asigurat că această stavilă în calea apelor nu are sfârşit, fiind construită să reziste la cele mai mari ameninţări.
Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 465 milioane metri cubi, din care 320 milioane de metri cubi reprezintă volumul util. Nivelul normal de retentie este de 830,00 metri deasupra mării, lacul având, la aceasta cotă, o suprafaţă de 870 hectare si o lungime de 14 km. Barajul este cu dublă curbură, realizat din 22 ploturi verticale, având înălţimea de 166,60 m şi o lungime la coronament de 307 m, fiind traversat de nouă galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură şi control. Pentru realizarea lui au fost necesari 480.000 metri cubi de beton.