Bâlciul tradiţional e foarte scump!

Pe parcursul aceste săptămâni, municipiul Curtea de Argeş găzduieşte bâlciul tradiţional de Sfânta Maria. Dacă anul trecut acesta s-a desfăşurat în curtea Stadionului Municipal, în acest an bâlciul este organizat pe platoul din faţa sălii de sport a municipiului. Nici acum nu lipsesc terasele cu specific tradiţional românesc, utilajele din cadrul parcului de distracţie, tonetele cu pop-corn, colacii secuieşti, clătitele uriaşe, dar şi alte produse care mai de care mai atractive. Astfel, mii de argeşeni de toate vârstele merg aproape în fiecare seară în bâlci, unde se distrează alături de prieteni. Chiar dacă preţurile sunt piperate, se pare că acest lucru nu îi împiedică să mănânce sute de caserole de mititei sau cârnăciori şi să golească butoaie de bere.
Trei lei micul, dar fără pâine
De doi ani de zile bâlciul tradiţional de Sfânta Maria se organizează în centrul municipiului Curtea de Argeş. Chiar şi aici sunt amplasate mai multe terase cu specific tradiţional românesc, care aparţin unor comercianţi din diferite zone ale ţării şi nu celor din Curtea de Argeş, aşa cum se întâmpla în perioada în care bâlciul se desfăşura în zăvoi. Mai mult decât atât, preţurile produselor sunt destul de mari, „pentru salariile pe care le avem noi la Curtea de Argeş”, după cum ne-a spus unul dintre părinţii aflaţi cu copiii în bâlci. Spre exemplu, mititeii se vând cu trei lei bucata, dar fără pâine, pentru care trebuie să plătiţi separat un leu. Pastrama de oaie se vinde cu 8 lei suta de grame, frigăruile cu 6 lei/100g, cârnăciorii cu 7 lei/100g, hamsiile cu 5 – 6 lei/100g,  iar cartofii prăjiţi cu 5 lei suta de grame. „Preţurile mi se par exagerate. Am vrut să cumpăr o frigăruie, dar când mi-au spus că mă costă 25 de lei am renunţat. Este bătaie de joc. Păi dacă vrei să cumperi mâncare pentru două persoane, dar şi ceva de băut, ajungi la 70 – 80 de lei. Nici la restaurant nu plăteşti atât. Nu mai merg în bâlci”, spune un tânăr din municipiu. Nici băuturile alcoolice sau răcoritoarele nu sunt mai ieftine.
7 lei pentru trei minute la maşinuţele tamponabile
Berea la pahar se vinde cu 3,5 – 4 lei, iar cea la doză cu 4 – 6 lei, în timp ce palinca se vinde cu 8 lei/100g. „Nu ştiu de ce costă aşa mult. Înainte, când bâlciul era în zăvoi, preţurile erau pentru toate buzunarele, nu ca acum. Totul este foarte scump”, spune Nicu N., un bărbat din Curtea de Argeş. Pentru a atrage un număr mai mare de clienţi proprietarii au apelat şi la formaţiile de lăutari, care întreţin atmosfera pe tot parcursul serii. Aceştia au mare succes în rândul celor care lucrează în străinătate, dar care îşi petrec concediul acasă. Bineînţeles că nu puteau lipsi nici dedicaţiile, pentru copii, prieteni sau iubită, care deseori întrerupeau melodiile, spre nemulţumirea celor de la mese. „Pentru soţia lui Marius, cel mai adevărat băiat din Italia”, „Pentru cei mai tari băieţi din Spania, fără număr”, „Se cântă melodia asta pentru gaşca din Germania”,  erau doar câteva dintre dedicaţiile care întrerupeau frecvent melodiile, dar care pentru care lăutarii primeau ceva bani.
Şi părinţii care vin cu cei mici în bâlci sunt nemulţumiţi de preţurile afişate de cei care administrează parcul de distracţii. Aici, o cursă cu maşinuţele tamponabile costă 7 lei pentru trei minute, iar pentru câteva minute pe tobogan aceştia trebuiau să scoată din buzunar 10 lei. Tot 10 lei costa o cursă în „Top Spin”, unul dintre cele mai apreciate utilaje de către cei care doresc să încerce senzaţii tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email