Bâlciul s-a mutat pe Bulevardul Basarabilor

În fiecare an, o dată cu apropierea sărbătorii Sfânta Maria, municipiul Curtea de Argeş devine cu siguranţă unul dintre cel mai aglomerate din ţară. Manifestările organizate cu prilejul Zilelor Municipiului atrag, pe lângă argeşenii care lucrează în străinătate, dar care preferă să vină în concediu acasă, şi un număr mare de turişti din toată ţara, dar şi foarte mulţi comercianţi. Iar dacă de doi ani de zile bâlciul tradiţional de Sfânta Maria nu se mai organizează în zăvoi, ci a fost mutat în apropierea sălii de sport a municipiului, unde spaţiul este mult mai restrâns, comercianţii s-au orientat rapid către alte zone. Astfel, cei mai mulţi au ales şi în acest an Bulevardul Basarabilor, considerată drept cea mai potrivită locaţie.
Pentru argeşeni acum o simplă plimbare pe Bulevard se dovedeşte a fi foarte anevoioasă, asta pentru că cetăţenii sunt obligaţi să se strecoare printre corturile şi tarabele cu marfă ale comercianţilor. Mai mult decât atât, se pare că unul dintre trotuare este blocat în totalitate. „Nu poţi, domnule, să mai treci. Au blocat trotuarul cu tarabele astea. Este o adevărată ţigănie. Chiar nu mai era alt loc?”, se întreabă nervos un pensionar din municipiu. „De ce nu ne întreabă şi pe noi nimeni dacă suntem de acord cu aşa ceva? Bătaie de joc ce se întâmplă. Am văzut că vând prăjituri, ciocolată şi bomboane în căldura asta. Îi controlează cineva?”, spune un alt bărbat din municipiu.
Marfă variată, preţuri pentru toate buzunarele
Pe mesele comercianţilor marfa este variată, dar şi cu preţuri pe toate buzunarele. Articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucării din plastic, haine de blană, şosete, lenjerii de pat, cuverturi, vase pentru bucătărie, dulciuri, fructe sau obiecte religioase, sunt doar câteva din produsele aflate pe tarabe. Ca şi cum nu oferta nu ar fi fost îndestulătoare, printre negustori au apărut vânzători de cuţite de bucătărie, covoare ţesute manual şi chiar tablouri sau produse hand-made. Totodată, şi preţurile produselor sunt pentru toate buzunarele. Curelele se vând cu 15 – 30 de lei bucata, suveniruri pot fi cumpărate pentru preţuri care pornesc de la 10 lei, pantofii bărbăteşti se vând cu 80 – 150 de lei, la fel ca şi cei de damă, iar cei cu dare de mână pot achiziţiona haine de blană pentru 1.800 – 2.000 de lei. Şi potrivit afişelor amplasate strategic la aproape fiecare tarabă, toate aceste produse sunt la „reducere” sau au preţuri de producător.
Dacă argeşenii nu privesc cu ochi buni acest bâlci ce se desfăşoară chiar pe bulevardul Basarabilor, nu la fel stau lucrurile pentru administraţia publică locală, care încasează o sumă frumoasă de bani din chiriile practicate. „Fiecare comerciant plăteşte o taxă de 2,5 lei/mp pentru fiecare zi. Avem trei asociaţii cu mai mulţi comercianţi care au solicitat închirierea unor spaţii, dar alţi 30 de agenţi economici separaţi”, ne-au spus reprezentanţii Primăriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email