Aglomeraţie mare ieri în bâlciul organizat de Sfânta Maria. Argeşenii au aştepatat cu nerăbdare această sărbătoare pentru merge cu mic cu mare în bâlciul tradiţional. Încă de la primele ore ale zilei muzica de toate felurile a început să răsune din boxe, iar zona a devenit neîncăpătoare pentru maşini. Aşa cum este obiceiul, nici argeşenii care locuiesc în comunele din apropierea municipiului nu s-au lăsat mai prejos şi au venit la bâlci. Mulţi dintre ei şi-au înhămat calul la căruţă, au luat o pătură de fân pentru bietul animal şi au venit la bâlci. Pe la orele amiezei cu greu îţi puteai face loc pe drumul care trece printre tarabe. Mulţimea se împingea, se călca pe picioare în timp ce alţii îşi mai aruncau şi câteva vorbe dulci. Bâlciul a fost una dintre atracţiile municipiului în această perioadă. Ca în fiecare an, în bâlci găseşti de toate: încălţăminte, îmbrăcăminte, alimente, băutură şi tot felul de „chinezisme”.
„Faţă de alţi ani, să ştiţi că nu avem vânzare!”
De asemenea, distracţiile sunt pentru toate vârstele: trageri cu puşca la ţintă, carusele pentru copii, paraşuta zburătoare, maşinuţe, trambuline, şi scaune care te ridică la înălţime, se învârtesc sau se dau peste cap. „Am venit şi eu ca tot omul la bâlci că e sărbătoare. Nu prea îmi place aglomeraţia asta, dar nu am scăpat de copii, că voiau şi ei să vină. Nu s-au schimabt multe faţă de anul trecut. Sunt cam aceleaşi lucruri. O să beau şi eu o bere şi o să mănânc nişte mititei”, spune Paul Vameşu, din municipiu. Comercianţii au venit şi în acest an în număr mare în bâlci. Oamenii au investit sume mari de bani în marfă sperând că vor scoate un profit frumuşel. Însă, mulţi erau dezamăgiţi şi spuneau că vânzarea merge foarte prost, majoritatea oamenilor venind doar la plimbare şi nu la cumpărături. „Faţă de alţi ani, să ştiţi că nu avem vânzare. Se simte criza din ce în ce mai rău. Lumea nu mai are bani. Mai vindem câte o pereche de adidaşi, pantofi sau pantaloni. Mai vin părinţi cu copii pentru a le cumpăra haine de şcoală sau alte rechizite. Cam astea se caută”, spune unul dintre comercianţi.
1,5 lei mititelul şi 6 lei frigăruile
Pe tot parcursul zilei, cei care au venit în bâlci au reuşit cu greu să găsească un loc liber la terasele aşezate printre copaci. Mulţi stăteau să urmărească momentul în care se elibera o masă şi alergau repede să o ocupe. Grătarele încinse pe care sfârâiau mititeii, pulpele de pui, firgăruile sau maţele fripte erau pe placul argeşenilor. Copiii abia aştepatu să cumpere pop corn, vată pe băţ sau mere trase în sirop. „Am venit cu nişte prieteni, pentru că este şi ziua mea, să mâncăm nişte mici şi să bem bere. Am găsit un loc aici la terasă, dar am căutat ceva timp. Aşa cum sunt condiţiile aici să ştiţi că mie îmi place la bâlci. Aşa e frumos în aglomeraţie. Eu vin în fiecare an pe 15 august”, spune Bebe Drăguşin. Proprietarii teraselor din bâlci se chinuiau să facă faţă comenzilor, pentru a mulţumi pe toată lumea. Pentru a atrage clienţii la unele terase au fost angajate formaţii de lăutari. Muzica era foarte tare, dar şi amestecată, şi cu greu reuşeai să te înţelegi om cu om. „Nu ştiu câţi mici am vândut. Oricum foarte mulţi. Avem două grătare şi abia ne descurcăm. A venit foarte multă lume. Preţurile sunt bune. 1 leu jumate micul, 6 lei frigăruile şi 5 lei suta de grame de maţe fripte. Berea este la 2,5 lei paharul. Am adus şi lăuatri să fie mai frumos. Am avut clienţi în fiecare seară. Este frumoasă atmosfera asta”, spune Mihai, proprietarul unei terase.
„Avem curse dublă, curse fără frână la paraşuta mare de la Timişoara”
În parcul de distarcţie era agitaţie mare. Tribombele şi paraşutele mergeau continuu. Copiii îşi trag părinţii de mână spre maşinuţele electrice, căluşei, sau standul la care pot câştiga jucării la tombolă. „Mami vreau şi eu în căluşei şi în trenuleţ. Uite ce frumos e”, strigă un copil. Maşinuţele cu fise sunt o altă plăcere a micuţilor, însă nu de puţine ori manelele ce răsunau în preajma unui asemenea loc de distracţie îi îndepărtau pe clienţi. Cei mai îndrăzneţi au încercat chiar şi scaunul care te dă peste cap timp de trei minute. „Avem curse dublă, curse fără frână la paraşute mare de la Timişoara”, strigă un taxator, încercând să atragă mai mulţi clineţi. Copiii nu se lasă aşteptaţi prea mult şi în câteva minute ocupă toae scaunele.
Toate aceste lucruri arată că tradiţionalul bâlci de Sfânta Maria a rămas la fel şi nu a suferit multe schimbări faţă de anii trecuţi. Astăzi, proprietarii parcului de distracţie au început să strângă echipamentele şi utilajele pentru pleca în altă parte, cu speranţa că la anul va fi mai bine.