Conform avertizării emise de Administrația Națională de Meteorologie în intervalul cuprins între data de 13 ianuarie a.c., ora 5.00 și 14 ianuarie a.c. ora 12.00, vor fi precipitaţii mixte ce vor fi asociate cu depuneri de polei, iar la munte cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20…25 l/mp. În noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) şi în prima parte a zilei de sâmbătă (14 ianuarie) se va depune polei în Oltenia, vestul Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova. În zona de munte vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ şi temporar viscolite, iar începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) ninsorile se vor extinde treptat şi în regiunile intracarpatice. Vântul va avea intensificări la munte pe tot parcursul intervalului, cu rafale de 70…80 km/h.
Pentru o călătorie în siguranţă, în contextul avertizării meteorologice, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş vă recomandă să conduceţi prudent, să adaptaţi continuu viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic şi să luaţi în calcul faptul că spaţiul de frânare creşte substanţial atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau polei.
În situații de condiții meteorologice nefavorabile, poliţiştii argeşeni le recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor. Totodată polițiștii reamintesc conducătorilor auto obligația de a dota autovehiculul cu anevelope de iarnă atunci când se deplasează pe drumuri acoperite cu gheață,zăpadă sau polei. De asemenea în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, șoferii sunt obligați ca atunci când se deplasează pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei să echipeze autovehiculul cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să monteze pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Atenție! Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei nu viraţi şi frânaţi în acelaşi timp! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor! De asemenea, pe timpul călătoriei cu autovehiculul, le recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic. În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de viscol sau ninsoare, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, precum şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen. În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale. În condiţii de vânt puternic, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
Totodată, poliţiştii le recomandă pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă şi traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după ce s-au asigurat temeinic că au fost observați de conducătorii auto.