Aveţi acţiuni la Fondul Proprietatea?! Iată noutăţile legate de vânzarea lor!

Fondul Proprietatea este un organism de plasament colectiv, sub formă de societate de investiţii de tip închis, cu personalitate juridică, cu respectarea reglementărilor juridice aplicabile entităţilor definite la art. 114 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, informează un comunicat al Direcţiei Generala a Finanţelor Publice Argeş.
În cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat, conform comunicatului Fiscului..
Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul “Proprietatea” de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni, precizează sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email