Aurel Ilea a fost înmormântat sâmbătă la Haţeg

Aurel Ilea, un stâlp al comunităţii Curtea de Argeş, a murit, miercuri, la Haţeg, locul de baştină al soţiei.  Domnul Ilea a fost director al Electroargeş şi unul dintre primii oameni de afaceri din Curtea de Argeş dar şi din Argeş. Moartea sa reprezintă o pierdere mare pentru oraş.

 

Aurel Ilea a fost înmormântat la Haţeg, sâmbătă. Cunoscutul şi apreciatul om de afaceri nu va dormi somnul de veci la Curtea de Argeş, unde a fost un adevărat stâlp al comunităţii, ci la Haţeg. El s-a născut în judeţul Sibiu, în satul Ghijasa de Sus al comunei Alţâna. La înmormântare a participat şi o delegaţie a PNL Curtea de Argeş, Aurel Ilea fiind membru al acestei organizaţii mulţi ani.

Aurel Ilea a pus pe picioare un lanţ de supermarketuri la Curtea de Argeş, un laborator de cofetărie, un restaurant şi o pizzerie, iar în tinereţe a fost director la Electroargeş.

Dat fiind faptul că Aurel Ilea a fost mulţi ani director la fabrica de aspiratoare, pe vremea când Electroargeş îngloba şi IPEE, liberalul Liviu Nicolae propune ca strada Nordului să se numească strada Aurel Ilea. „Numele dlui. Ilea înseamnă foarte mult pentru zona de nord a oraşului, la Electro. Propun ca strada să-i poarte numele, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la dezvoltarea oraşului”, spune Liviu Nicolae, director adjunct al IPEE Trading.

Electroargeş, prima iubire…

În 2007, am publicat în Evenimentul Zilei un interviu pe care Aurel Ilea a avut amabilitatea să mi-l acorde. Iată ce ne spunea atunci despre prima sa iubire, Electroargeş .

„Am fost director până când a început să meargă bine. Pe urmă m-au schimbat, pentru delict de opinie (…). Primul aspirator a ieşit pe poarta fabricii în 1973. Se produceau două tipuri de aspiratoare, Ideal şi Practic se numeau, şi fuseseră făcute în colaborare cu întreprinderea de motoare electrice Timişoara.  Am cumpărat şi eu unul imediat cum am început să producem la fabrică, iar soţia mea era mulţumită de el.  Oamenii ziceau că se strică, spre exemplu, cărbunii. Multe nopţi au stat inginerii în fabrică pentru a-i aduce îmbunătăţiri”. Aurel Ilea a fost devotat oreaşului şi oamenikor lui, fiind mereu preocupat de bunul mers al lucrurilor în comunitate şi de o viaţă mai bună pentru oamenii ei. Aşa a fost până la sfârşit.

…şi ultima

Aurel Ilea a fost prezent la ultima şedinţă de Consiliu Local. L-am întrebat cemai face şi ce planuri mai are. „M-au certat unii că nu mă mai implic. Am venit şi eu să văd ce se mai petrece…”, mi-a spus, zâmbind, domnia sa. Avea un of, oamenii nu ştiu cât de importantă e investiţia din nordul oraşului pentru ei, şi despre asta le-a vorbit şi consilierilor. „Ţineţi cont de Kärcher, e o posibilitate extraordinară de dezvoltare pe orizontală pentru oraş! E de luat aminte ce înseamnă Kärcher pentru Curtea de Argeş. Nu prin numărul de angajaţi sunt foarte importanţi cei de la Kärcher, ci prin dezvoltarea pe orizontală. Lumea nu-şi dă seama ce înseamnă Kärcher pentru Curtea de Argeş”, a spus Aurel Ilea. „Electroargeş poate să moară dacă vrea să concureze cu Kärcher, să nu ia în seamă puterea acestui colos”, le spunea consilierilor. Afirmaţiile acestea au fost ultimele sale declaraţii publice. A lăsat, parcă, un testament pentru cei care conduc oraşul.

Sute de mesaje au fost postate pe site-ul ziarului nostru şi pe facebook. Argeşenii l-au cunoscut şi apreciat pe cel care a fost director la Electroargeş şi patron la Quark.

Mesajele argeşenilor

Iată câteva dintre mesajele postate pe site-ul ziarului nostru. Un cititor care semnează argeşean scrie – „O veste foarte tristă. Un om adevărat, implicat total, cu care se putea discuta orice. Păcat că astfel de oameni dispar iar şansele să se nască alţii la fel sunt extrem de reduse, daca nu inexistente. DUMNEZEU SĂ-L IERTE!”

Nicon  – „Trist . Acum nici două săptămâni ne-am întâlnit la Quarq – patiserie şi am stat mult de vorbă. Amintiri, amintiri. Nu-mi vine să cred. Dumnezeu să-l odihnească”

Un alt cititor, care semnează Ardelean  – „Un OM care mă făcea mândru că îi sunt contemporan. Un OM de la care mulți am avut ce învăța, să ne iubim orașul, să ne iubim țara, să luptăm mereu ca să ne aliniem la standardele cele mai înalte. Mereu a luptat pentru acest oraș. Păcat pentru noi că nu am putut să îl prețuim la adevărata valoare și nu am ținut mereu cont de sfaturile domniei sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace ! Și sunt convins că mereu tata ILEA va avea un loc aparte în inima celor din Curtea de Argeș !”

Fără dl. Ilea suntem mai săraci

Am avut privilegiul să îl cunosc pe dl. Aurel Ilea de peste 15 ani, de pe vremea în care a scos zeci de  maşini de gunoi din spaţiul pe care l-a transformat ulterior într-un magazin modern cu o pizzerie la etaj. Chiar înainte de asta l-am cunoscut pe dl. Ilea, mereu proecupat de oraş şi de oamenii lui, mereu făcându-şi planuri, mereu în căutarea a ceva. Era, la vremea aceea, departe de bătrâneţe şi cred că dl. Ilea nu a fost niciodată un om bătrân. Îl vedeam cu toţii la volan ori  plimbându-se pe stradă, stând de vorbă cu cineva. Îşi făcea planuri, avea proiecte, era un om activ, un stâlp al societăţii.

Cred că sunt puţini cei care nu îl ştiau pe dl. Ilea. Vocal, ştia ce spune şi avea mereu ceva de spus. Îmi este greu să scriu despre domnia sa la timpul trecut, căci parcă nu pot să cred că nu îl voi mai întîlni pe stradă ori  la şedinţele de Consiliu Local. Dl. Ilea a fost alături de INTERES ARGEŞEAN încă de la început, şi a fost lângă noi la fiecare sărbătoare a ziarului nostru, aşa cum a fost alături de cei care i-au cerut ajutorul, mari sau mici. Îl vom păstra pe domnul Ilea în amintirea noastră aşa cum a fost, un OM.

Cred că fără dl. Ilea suntem mai săraci, aici, la Curtea de Argeş. Dumnezeu să-l odihnească!

 

Laura Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email