Aur pur în albia râului Vâlsan

Aurul, una dintre cele mai valoroase resurse naturale, curge, la propriu, în râuri. Digi 24 face o radiografie a zonelor cu această bogaţie, iar Argeşul este una dintre ele. Chiar dacă este greu de crezut, în secolul XXI există argeşeni care se pot îmbogăţi la fel ca vechii căutători de aur.
Râul Vâlsan este unul dintre afluenţii principali ai Argeşului. După numai cinci minute de căutări, cu o lopată şi un vas numit şaitroc, geologul Costel Ungureanu a descoperit aur în nisipurile din albia apei, scrie sursa citată. Acesta este aur aluvionar, pur, de 24 de karate. Metalul preţios a fost adus de ape din zăcămintele aurifere din Carpaţi şi s-a depus în aluviuni, adică în nisipul şi pietrişul din albia râului. Spre deosebire de aurul din munţi, cel aluvionar poate fi extras mai uşor, fără cianuri şi fără tehnologii scumpe, dar se găseşte în cantităţi mai mici.
Tone de aur, mangan, tinan, bor, crom şi nichel se pierd în construcţii
Specialiştii consultaţi de Digi 23 spun că această resursă este ignorată pur şi simplu de autorități, de foarte mulți ani, şi, cu toate că s-a semnalat prezența ei şi zone cu concentrații extractibile, nimeni nu a încercat să dezvolte lucrul ăsta. Mai mult decât atât, dacă înainte de anul 1989 metalul nobil a fost exploatat la nivel industrial prin intermediul a zeci de balastiere, alături de nisip şi pietriş, după 1989, în urma privatizării balastierelor, dar şi în lipsa unor reglementări din partea statului, aurul nu a mai fost sortat de nisip şi de pietriş şi a ajuns, în cele din urmă, în materiale de construcţii.
Astfel, dacă proprietarii de balastiere ar fi bine informaţi cu privire la potenţialul aurului aluvionar, cu o investiție minimă acest aur poate fi extras şi astfel el nu se va mai pierde definitiv în drumuri, construcții, autostrăzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email