Au venit turiştii la Curtea de Argeş şi au plecat înjurând

Ieri şi alaltăieri s-a văzut, odată în plus, utilitatea unei şosele de centură la Curtea de Argeş. Şoferul unei maşini cu numere de Suceava, exasperat că mergea pe Bulevard cu un kilometru pe oră, a întrebat un trecător pe unde este şoseaua de centură a oraşului. Pe strada 1 Decembrie şi pe Bulevard s-a circulat bară la bară aproape trei zile. Poliţiştii de la Rutieră au stat non stop pe şosele şi au dat din mâini cât pentru tot anul, dar degeaba. Blocajele au fost inevitabile, pentru că străzile noastre sunt aceleaşi ca în urmă cu 50 sau 60 de ani. Cel mult au fost asfaltate, dar în urmă cu mulţi ani, în rest au fost cârpite cu asfalt. Niciunul dintre cei care au condus oraşul acesta în ultimii 20 de ani nu a avut o viziune, nu a gândit în perspectivă, nu a avut curajul să înceapă un proiect de anvergură, un proiect care să ducă la dezvoltarea reală a urbei.
Acum doi ani s-a pus în vânzare calea ferată de lângă strada 1 Decembrie, şi au fost unii dintre aleşi care au propus ca Primăria să cumpere terenul şi să lărgească acea stradă, singura despre care se poate spune că este un fel de şosea de centură. Primarul nu a fost de acord, pe motiv că nu sunt bani. Nu pot să mă întreb ce s-a făcut cu banii pe care municipalitatea i-a încasat, spre exemplu, pe terenul vândut firmei care deţinea magazinul Plus. Erau câteva sute de mii de euro care puteau constitui măcar un avans pentru noua şosea, deşi, din câte îmi amintesc, suma era suficientă pentru toată suprafaţa. În fiecare an se laudă aleşii locali că stau bine cu bugetul, că nu au datorii şi că au făcut tot ce şi-au propus cu bugetul local. Foarte bine, numai că în oraş nu se vede nimic făcut în ultimii doi ani. Singura investiţie care prinde contur este sala de sport, dar demersurile au fost făcute în mandatul trecut. Ne lăudăm că facem şi dregem cu bani europeni, dar nu se vede nimic. Oraşul a decăzut groaznic în ultimii patru – cinci ani, şi nimeni din cei care sunt în funcţii nu pare să fie preocupat de asta. Ar trebui nu doar salariile angajaţilor Primăriei să fie prioritare, ci şi lucrările din oraş.

Ne-am dorit să vină turiştii la Curtea de Argeş. Iată, au venit. Au plecat înjurând pentru că au mers bară la bară peste tot prin oraş, că nu au găsit locuri de parcare sau toalete publice, că au dat în gropi pe stradă. De ce ar mai reveni la Curtea de Argeş?! Pentru ce?! Cu ce îi atrage municipalitatea pe turiştii pentru care s-au făcut mii de pliante, mii de broşuri turistice şi ghiduri, dacă ele nu au fost date măcar unuia, unui singur turist.
Cum să-i atragem pe turişti să revină la Curtea de Argeş, dacă au nimerit pe toate străduţele periferice, în toate cartierele, bâjbâind după Biserica Olari, Biserica Domnească sau Ruinele San Nicoară?! Nici un indicator nu a fost pus de curând prin oraş, indicator pe care să vadă turistul avid de cultură unde mama dracu sunt monumentele alea cu care se laudă oraşul?! Dacă asta e preocupare pentru soarta oraşului, pentru binele locuitorilor săi şi pentru creşterea numărului de turişti, atunci nu ştiu ce să mai zic. Dacă aşa cred aleşii că trebuie să procedeze, dacă aşa cred că îşi mai asigură un nou mandat, greşesc amarnic. Zilele acestea de sărbătoare a oraşului au demonstrat odată în plus incapacitatea celor care ne conduc, iar argeşenii cu drept de vot nu ar trebui să uite asta, măcar până la anul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email