Au trecut 5 luni de când unui cetăţean român, minor, aflat în Siria, nu i se eliberează paşaportul

Paşaportul fetei, a cărei mamă este din Curtea de Argeş, trebuia eliberat în maxim trei luni

Birocraţii din Ambasada de la Damasc nu –şi fac treaba pentru care sunt plătiţi

 

INTERES ARGEŞEAN v-a informat în exclusivitate despre cazul unei tinere a cărei mamă este originară din Curtea de Argeş, are cetăţenie română, care este captivă în Siria. Alia Maria H. are 16 ani şi aşteaptă  de cinci luni ca Ambasada României la Damasc să-i elibereze paşaportul. Termenul legal pentru asta este de maxim 90 de zile, dar, deşi Siria este una dintre cele mai periculoase zone de război din lume, iar Ambasada trebuie să aibă grijă de cetăţenii români aflaţi acolo, nu-şi face datoria, nu eliberează un act care poate să însemne viaţa sau moartea pentru un minor.

„În urmă cu patru luni și jumătate am depus actele la ambasada României de la Damasc pentru reînnoirea pașaportului fetiței mele în vârstă de 16 ani. Nici până în ziua de azi nu au reușit să-l elibereze pe cel nou. Îmi fac mari probleme pentru că în cazul în care aș fi nevoită să fug ea nu are pașaport. Întrebarea mea ar fi de ce trebuie să dureze atât de mult”, ne scria Maria,  mama fetei, în urmă cu două săptămâni.

„Locuiesc în satul Talshihab, regiunea Daraa. Suntem rupți de lume, nu avem telefonie nici fixă nici mobilă pentru că este întreruptă. Noi, aici, fiindcă suntem la granița cu Iordania, beneficiem de puțin internet”, ne-a mărturisit Maria. Actele pentru pa;aportul fiicei ei au fost depuse de mult timp la Ambasada României la Damasc, dar femeia nu a primit nici paşaportul şi niciun fel de răspuns. „Eu am depus actele pentru reînnoire de pașaport pe numele (…) pe data de 8 septembrie şi am plătit taxa de 110$”, ne-a spus argeşeanca.

Niciun răspuns…

Alia Maria ne-a acordat un interviu în 2015, când era elevă a Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş. „Acum îmi place mai mult decât în Siria în România, pentru că m-am integrat foarte bine şi totul e foarte bine aici”, ne spunea atunci Alia Maria. În fiecare vară vine la bunicii din Curtea de Argeş împreună cu familia. Aşa a făcut şi în 2015, numai că a venit doar cu mama ei. „Tata nu a putut să vină cu noi, a rămas acolo, nu poate să iasă pentru că e dat în urmărire de Securitatea din Siria. Noi ne petrecem vacanţa de vară aici, şi anul acesta tot cu acest gând am venit, dar din cauza lucrurilor care se petrec în zona noastră am decis să rămânem aici. Din oraşul nostru, Daraa, a început revoluţia şi apoi războiul…”, ne-a povestit Ana Maria.

Are visuri şi speranţe, ca orice tânăr la vârsta ei, dar toate se pot nărui din cauza unui birocrat dintr-o instituţie plătită din banii noştri, inclusiv ai mamei ei care trăieşte în Siria. „Domnul consul a fost în vacanţă în România, şi am sperat că după ce va veni înapoi aici va fi eliberat şi paşaportul pe care îl aştepătm de atâta timp. Nu a fost aşa. Domnul consul s-a întors dar paşaportul nu a venit. Nu ştiu ce să mai fac. Domnul ambasador nu locuieşte la Damasc, ci la Beirut şi mi-e imposibil să iau legătura cu el. Chiar este de neînţeles pentru mine cum în aproape 5 luni nu se poate elibera un paşaport …”, ne-a scris mama Aliei Maria zilele trecute.

Redacţia noastră a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ambasada României de la Damasc. Nici noi nu am primit vreun răspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email