Au început probele scrise din cadrul sesiunii de toamnă a bacalaureatului

Absolvenţii de liceu din municipiul Curtea de Argeş au susţinut ieri prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat. Candidaţii au avut de rezolvat varianta cu numărul 5, extrasă din cele 10 posibile. Ei au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare, la care se adaugă cele 10 puncte din oficiu. De asemenea, subiectele au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi.
Ce subiecte au primit elevii
În municipiul Curtea de Argeş, cei mai mulţi dintre absolvenţii care au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română au studiat în cei patru ani de liceu la profilul „Real”. Astfel, aceştia au primit la primul subiect un fragment din textul „Rusoaica” de Gib Mihăescu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe. Candidaţilor li s-a cerut să găsească sinonime pentru cuvintele „vrednic” şi „teancuri”, să explice rolul virgulei din secvenţa „Amândoi eram bruni, negricioşi, subţirateci şi înalţi” şi să alcătuiască un enunţ în care să folosească o locuţiune sau expresie care să conţină substantivul „nume”. De asemenea, candidaţii trebuiau să menţioneze tipul de perspectivă narativă din textul dat şi apoi să precizeze două motive literare din acelaşi fragment. În plus, au avut de selectat două secvenţe din text care fixează dimensiunea temporală, apoi să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu exemple două trăsături ale genului epic şi să comenteze în 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 rânduri o secvenţă din text. La cel  de-al doilea subiect, candidaţii au avut de realizat un text argumentativ de minim 15 rânduri, despre importanţa respectării unor reguli într-un domeniu de activitate. La subiectul trei, care a fost cel mai dificil, absolvenţii au avut de redactat un eseu de 600 – 900 de cuvinte, în cadrul căruia să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat, aparţinând autorului George Bacovia.
Bacovia le-a creat probleme absolvenţilor
Pentru rezolvarea celor trei subiecte, candidaţii au avut la dispoziţie trei ore, însă unii au părăsit sala de examen chiar şi cu o oră şi jumătate mai devreme. În jurul centrelor de examen nu mai era agitaţia din vară, când sute de elevi din municipiu au susţinut examenul de maturitate. De această dată, doar câţiva tineri se aflau în jurul centrelor de examen, unde discutau cu colegii pe baza subiectelor primite. „Greu la subiectul trei. Nu mă aşteptam să avem o poezie de Bacovia”, spune Elena C., una dintre absolventele care au susţinut ieri examenul. „La primele două subiecte am scris şi cred că m-am descurcat, dar la cel de-al treilea nu am scris un cuvânt. Nu am ştiut nimic. A fost destul de greu”, ne mărturiseşte un alt elev. În apropierea centrelor de examen am găsit şi câţiva părinţii, care îi aşteptau cu nerăbdare pe copii. Probabil mai emoţionaţi decât candidaţii, aceştia sperau ca subiectele să fie uşoare, iar rezultatele mai bune ca la sesiunile anterioare. „Poezie v-a dat? Înseamnă că a fost greu. Ce v-a mai dat?”, întreba o femeie, încercând să afle mai multe de la cei care deja părăsiseră sălile de examen. „Îmi aştept fata. A picat la română în vară şi acum dă din nou examenul. A învăţat, dar nu ştiu dacă se descurcă la poezie. E mai dificil. Poate dacă le pica vreun roman studiat era mai simplu. Speră să i-a măcar nota 6”, spune femeia.
Miercuri, proba obligatorie a profilului
Bacalaureatul „de toamnă” va continua mâine, cu proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, se va desfăşura vineri, 29 august. Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. În perioada 2-3 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 4 septembrie vor fi afişate rezultatele finale ale examenului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email