Au început pregătirile pentru noul an şcolar – Rechizitele elevilor sărăcesc bugetul familiei

Începutul noului an şcolar aduce cu el emoţii atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţii care, pentru a-şi putea trimite copiii la şcoală, trebuie să scoată din buzunar câteva sute bune de lei. Ghiozdanul, rechizitele, uniforma sau echipamentul de sport sunt câteva din lucrurile de nelipsit pentru elevii care vor răspunde „prezent” în momentul în care va suna clopoţelul.
Apropierea cu paşi repezi a noului an şcolar le dă fiori multor părinţi din municipiul nostru. Ei trebuie să aloce o sumă serioasă din bugetul familiei pentru ghiozdane, caiete, creioane, penare şi uniforme. Astfel, oamenii au început să ia deja la pas magazinele cu rechizite şcolare pentru a-şi pregăti copiii pentru primul clopoţel. Cei mai mulţi studiază cu atenţie fiecare etichetă în căutarea celor mai bune oferte şi a celor mai mici preţui. „Noi avem bugetul subţiat serios de celelalte cheltuieli lunare, iar acum va fi şi mai rău. Nu am făcut un calcul simplu, dar pentru un singur copil fără 300 de lei, minim, nu reuşeşti să cumperi toate cele necesare. O să mai tăiem din lista de cumpărături şi vom lua doar strictul necesar. Dacă va mai fi nevoie de ceva, o să cumpărăm pe parcurs”, spune Angela Dumitru, din Curtea de Argeş.
Cât costă rechizitele
Un ghiozdan echipat cu toate cele necesare pentru elevii din ciclul primar poate costa între 100 şi 300 de lei. Astfel, preţul unui ghiozdan pentru cei mici oscilează între 20 şi 40 de lei, dar cele mai scumpe, pentru cei pretenţioşi, pot ajunge şi la 100 de lei.
Caietele cu linii ajutătoare pentru clasele întâi şi a doua costă un leu, cele de matematică, cu 48 de file, costă tot un leu, un bloc de desen între 2 şi 5 lei, un set de pensule costă 4,5 lei, acuarele între 4 şi 8 lei, la fel ca şi plastilina, iar un penar echipat cu toate cele necesare poate costa între 30 şi 40 de lei. De asemenea, mai sunt necesare carioci, al căror preţ oscilează între 7 şi 15 lei, trusă de geometrie, între 2,5 şi 5 lei, sau coperţi de caiete şi cărţi, a căror preţ variază între 0,5 şi 3,5 lei.
Pentru elevii din ciclul gimnazial, echiparea completă pentru şcoală costă, estimativ, între 150 şi 350 de lei. Faţă de elevii din ciclul primar, aceştia trebuie să cumpere mai multe  caiete, al căror preţ este cuprins între 0,50 de lei, cele de o calitate mai slabă, şi 2 lei, pentru cele mai bune, şi caiete speciale de biologie sau muzică, între 1 şi 2 lei bucata. De asemenea, şi ghiozdanul celor din ciclul gimnazial este mai scump puţin decât a celor din ciclul primar, preţul acestora putând ajunge chiar şi la 100 de lei.
Pregătirea de şcoală pentru elevii de liceu poate costa estimativ între 200 şi 400 de lei. Faţă de cei mai mici, elevii de liceu preferă un rucsac, al cărui preţ oscilează între 50 şi 150 de lei, sau mape, care costă între 15 şi 45 de lei.
Elevii vor să fie „cool”, părinţii vor preţuri mici
Părinţii sunt puşi la grele încercări din punct de vedere financiar pentru că cei mici nu vor să apară oricum în prima zi de şoală, ci preferă cel mai moderne ghiozdane, inscripţonate fie cu motanul Garfield, Ştrumfii sau Angry Birds, dar şi cele mai în trend rechizite.
Sunt la mare căutare caietele care au coperţile imprimate cu celebre personaje din desene animate. Nici penarele nu sunt lăsate la voia întâmplării, iar creioanele şi culorile alese trebuie să fie personalizate după ultima modă. Însă, toate acestea înseamnă doar o cheltuială în plus pentru părinţi, având în vedere faptul că se vând chiar şi cu preţuri de două ori mai mari. „Este adevărat că cei mici se îndreaptă către rechizitele imprimate cu personajele lor preferate din desene animate sau staruri muzicale. Gama este foarte variată şi cu siguranţă au de unde să aleagă. Preţurile sunt puţin mai mari la aceste produse, faţă de cele normale”, a declarat proprietarul unui magazin din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email