Au început înscrierile pentru obţinerea subvenţiilor

Până pe data de 24 octombrie se pot depune la primăria municipiului cererile pentru obținerea subvenției la căldură. Beneficiarii ajutorului de încălzire sunt familiile și persoanele singure al căror venit mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, este de până la 125 lei (li se acordă o sumă de  210 lei), celor care au un venit lunar mediu pe membru de familie între 125 lei și 170 lei li se acordă  o sumă de 130 lei, cei care au un venit lunar mediu pe membru de familie între 170 lei și 210 lei primesc 110 lei, cei care au un venit lunar mediu pe membru de familie între 210 lei și 250 lei (li se acordă  o sumă de 90 lei), celor care au un venit lunar mediu pe membru de familie între 250 lei și 290 lei li se acordă  o sumă de 70 lei, ceilor care au un venit lunar mediu pe membru de familie între 290 lei și 345 lei li se acordă  o sumă de 50 lei, cei care au un venit lunar mediu pe membru de familie între 345 lei și 390 lei primesc 35 lei), celor care au un venit lunar mediu pe membru de familie între 390 lei și 440 lei li se acordă  o sumă de 25 lei, cei care au un venit lunar mediu pe membru de familie între 440 lei și 500 lei primesc 15 lei). Cererile le găsiți la Serviciul de Asistență din cadrul Primăriei municpiului.
Ce acte vă trebuie la dosar
Actele necesare pentru depunerea dosarului privind subvenția la încălzirea locuinței sunt: cerere și declarație tip, buletin de identitate titular cerere, certificat fiscal eliberat de către Administrația Finanțelor Publice Argeș, pentru persoanele privatizate, acte doveditoare ale veniturilor (cupon pensie, adeverință salariu, cupon șomaj,etc.), factură privind consumul de gaze.  Formularele conținând  cererile  și declarațiile pe propia răspundere încă nu s-au tipărit deoarece nu au apărut normele metodologige de aplicare a OUG  nr. 57 /2006 privind încălzirea în sezonul rece.
Lista care vă poate exclude de la primirea ajutoarelor
Bunurile ce conduc la excluderea de acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței sunt –  bunuri imobile (clădiri sau alte spații locative, alte imobile aflate în proprietate, în afara locuinței de domiciliu), bunuri mobile (mijloace de transport: autoturisme care depășesc 1.600 cm3, autoutilitare, autocamioane, de orice fel, remorci, șalupe, bărci de motor, scutere de apă, iahturi, autobuze, microbuze, utilaje agricole: tractor, combină autopropulsantă, utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale, utilaje de prelucrare a lemnului: gater, drujbă sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, electric sau mecanic, depozite bancare de peste 3.000 lei). De asemenea dacă aveți în proprietate terenuri în zonă colinară sau de șes de peste două hectare pentru familiile cu 1-3 persoane și peste 3 hectare pentru familiile cu peste 3 persoane sau în zonă montană de peste 4 hectare ( 1-3 membri familie) sau 5 hectare (peste 3 membri), nu primiți ajutorul pentru încălzirea locuinței. Dacă aveți în curte peste 3 bovine, 5 porcine, 20 ovine sau caprine sau peste 15 familii de albine nu vă încadrați pentru acordarea subvenției pentru încălzirea locuinței.
Persoanele care declară mai mulți membrii ai familiei sau alte date relevante false vor fi pedepsiți potrivit dispozițiilor Codului Penal: amendă de la 200 lei la 1.000 lei.
Vocea beneficiarilor
La primărie, la listele afişate, e aglomeraţie mare. Unii abia silabisesc hârtiile, pentru că nu văd, alţii abia ştiu să citească. Părerile sunt împărţite. Cei care au cât de cât după ce bea apă se uită şi pleacă. Cei cu adevărat nevoiaşi stau şi completează hârtii.
„Nu mă mai duc, doamnă, pentru câțiva lei la ce să mă mai chinui să adun actele”, ne spune un domn care are un venit de peste 500 lei pe membru de familie. Lângă el, o doamnă cu fiica ei, care își pierde elanul când vede dispoziția privind conturile bancare de peste 3.000 de lei, șoptește ceva către fiică și pleacă imediat amândouă. În schimb, câțiva oameni s-au dus să depună cererile și pentru acei lei puțini. Înăuntru, o tânără ajută mai multe persoane să scrie cererile, căci unii nu văd sau nu se descurcă să descifreze formularul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email