Temperaturile ridicate care au pus stăpânire pe oraş în ultimele zile i-au determinat pe argeşeni, dar şi pe cei care ne vizitează municipiul în această perioadă, să cheltuiască bani frumoşi pe băuturi răcoritoare şi pe apă plată. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei cişmelelor care ar trebui să-i deservească pe vreme de caniculă. În aceste condiţii, cei care sunt nevoiţi să iasă din casă la orele amiezii trebuie să-şi facă provizii de apă. Însă, oamenii spun că situaţia nu a fost mereu aşa. Cu mult timp în urmă, pe bulevardul Basarabilor sau în zonele mai aglomerate existau cişmele, aşa că nu trebuiau să dea zilnic bani pe băuturi reci.
„Nu ai de unde să bei un strop de apă pe căldura asta”
Într-un municipiu ce se vrea a fi unul turistic, apa a ajuns să fie o adevărată problemă. O plimbare prin oraş sau un moment de odihnă în parc se poate transforma într-un adevărat coşmar din cauza lipsei de apă. De cişmele nici nu poate fi vorba pentru că acestea fie nu mai sunt funcţionale, fie au dispărut, fiind smulse din beton. „Nu ai de unde să bei un strop de apă pe căldura asta. Cişmelele ori nu au apă, ori au dispărut pur şi simplu. Ţin minte că acum câţiva ani mai erau câteva. Nu mi se pare normal, pentru că toţi avem nevoie de apă. Sunt oameni bătrâni care merg pe căldură şi trebuie să se răcorească. Nu toţi au bani să cumpere apă minerală din magazin”, spune Marian M. din municipiu.
Cişmeaua de la Centrul de Cultură şi Arte a fost smulsă din beton
Spre exemplu, în fiecare zi, în parcul de la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” vin foarte mulţi copii împreună cu părinţii ori bunicii. Oameni sunt de-a dreptul revoltaţi că aici nu există o cişmea, iar în cazul în care li se face sete trebuie să meargă la magazinele din apropiere pentru a cumpăra o sticlă de apă. „Stau câteva ore pe zi cu nepotul în parc să se joace. E rău fără apă aici în zonă. Vor şi cei mici o gură de apă pe arşiţa asta, dar şi nouă ni se face sete. Degeaba iau apă de acasă pentru că se încălzeşte imediat acum. Înainte era o cişmea aici, dar cred că a fost scoasă din beton, de mai mulţi ani”, spune un bărbat care a venit cu nepoţelul în parc. Omul chiar are dreptate. Cişmeaua care se afla în zonă a fost legată cu un cablu de o maşină şi smulsă din beton, după care a fost spartă. Acesta nu a fost singurul care şi-a exprimat dezacordul faţă de lipsa cişmelei. „Poţi să leşini de sete, că nu ai de unde să bei o picătură de apă. Este bătaie de joc la adresa noastră, a cetăţenilor. Acum, pe căldura asta, e mare nevoie de o cişmea. Mori, te sufoci şi dacă nu ai un ban în buzunar şi eşti mai departe de casă şi toate astea de la o amărâtă de ţâşnitoare”, spune un alt bărbat. Câteva sute de metri mai în faţă, pe Bulevard, chiar în apropierea Mănăstirii Argeşului, situaţia este aproape la fel. Cişmeaua din zonă pare să nu mai fie funcţională de multă vreme, având în vedere stratul de rugină care o acoperă. Nici argeşenii, dar nici turiştii care trec prin zonă nu au unde să-şi potolească setea. „Ar fi fost bine să fie o sursă de apă în zonă. Vin mulţi oameni de pe drum, de la distanţe mari şi când se dau jos din maşini nu au de unde să bea apă. Fiecare se descurcă cum poate, iar cei mai mulţi merg la terase în zonă de unde cumpără sucuri sau apă. La câţi oameni vin pe aici era nevoie de două-trei cişmele” spune Elena Drăgan, o turistă din Bucureşti.
Singura cişmea funcţională se află în Piaţa Centrală
Totuşi există şi în municipiul nostru o singură cişmea, unde oamenii îşi pot stinge setea. Aceasta se află în Piaţa Centrală din Curtea de Argeş şi a fost montată recent. Marin Florea, şeful Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare s-a gândit de mai multe ori dacă să monteze această cişmea, de teama celor care ar putea să o distrugă, la fel cum s-a întâmplat şi cu celelalte. Cei care trec prin zona pieţei s-au arătat mulţumiţi de faptul că au de unde să bea apă, când căldura devine insuportabilă. „Era nevoie de o cişmea în piaţă, măcar acum pe timpul verii, când sunt căldurile astea mari. Murea omul de sete şi nu avea de unde să bea o gură de apă. Acum sper să ţină şi să nu fie distrusă, cum s-a întâmplat cu cea dinainte”, spune un comerciant din Piaţa Centrală.