Atenţie şoferi! De când trebuie să vă echipaţi autoturismele cu anvelope de iarnă

Căderea primilor fulgi de zăpadă în unele zone ale ţării încă de la sfârşitul lunii octombrie a readus în atenţie obligativitatea echipării maşinilor cu cauciucuri de iarnă. Potrivit prevederilor noului Cod Rutier, acestea sunt obligatorii chiar şi înainte de data de 1 noiembrie, asta doar dacă se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Anul acesta iarna a venit mai repede, iar şoferii din municipiu nu sunt încă edificaţi dacă data la care trebuie folosite cauciucurile de iarnă este 1 noiembrie. Însă, echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, conform Codului Rutier.
Ce riscă şoferii care nu îşi echipează autoturismele corespunzător?
Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 810 şi 1.800 de lei. Mai mult decât atât, conducătorii auto riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulaţie.
Avantajele anvelopelor de iarnă
Cei care cumpără anvelope de iarnă sau „all season” trebuie să fie atenţi ca acestea să aibă inscripţionate unul din simbolurile „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Litere „M” şi „S” sunt iniţialele cuvintelor englezeşti „mud” şi „snow”, care înseamnă „noroi”, respectiv „zăpadă”. Anvelopele de iarnă nu sunt doar obligatorii în sezonul rece, ci şi indispensabile, prin avantajele pe care le prezintă. Acestea sunt concepute special pentru a rezista temperaturilor scăzute şi condiţiilor de exploatare din anotimpul rece, dar şi zonelor de vale, deal sau curbe, care sunt cele mai predispuse la îngheţ, polei, umiditate şi înzăpezire. La fabricarea acestora s-au utilizat compuşi din polimeri mai moi şi astfel mai flexibili, ce permit acestora să se comporte mult mai bine în condiţiile în care carosabilul este acoperit de zăpadă. 
Coadă la vulcanizări
Pentru că data de 1 noiembrie este aproape, în această perioadă şoferii argeşeni stau la coadă la vulcanizările din municipiu, pentru a-şi echipa maşinile cu cauciucuri de iarnă. La Curtea de Argeş un schimb de 4 anvelope care presupune şi echilibrarea roţilor costă între 40 şi 60 de lei. În general preţul este de 10 lei pentru o roată, care cuprinde demontarea cauciucului de vară de pe jantă, montarea celui de iarnă şi echilibratul acesteia. De asemenea, la cele mai multe vulcanizări se comercializează şi anvelope de iarnă second-hand, care par să fie în continuare preferate de conducătorii auto în detrimentul celor noi. Astfel, în cazul în care cumpără cauciucurile de la vulcanizare, şoferii beneficiază de montaj gratuit. „Cumpără cauciucuri second-hand pentru că sunt mai ieftine. Pentru mine acesta este motivul. Mulţi spun că nu sunt bune, că pot crea probleme, dar dacă mergi cu atenţie nu trebuie să îţi faci griji. Dacă ninge mai multe nu ies cu maşina până nu se curăţă străzile cât de cât”, spune Marius Mihai, un şofer din municipiu. În municipiul nostru, cauciucurile second-hand se vând cu preţuri cuprinse între 60 şi 150 de lei, în funcţie de mărime, dar şi de gradul de uzură al anvelopei. Preţurile sunt mici în comparaţie cu cele ale cauciucurilor noi, preţ care poate depăşi şi suma de 300 de lei, în funcţie de producător sau mărime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email