Atenţie la ofertele de muncă în străinătate! Argeşeni păcăliţi de un bărbat care le-a promis slujbe în Spania

Într-o perioadă dificilă când şomajul este în creştere, iar banii tot mai puţini, mulţi argeşeni îşi pun nădejdea în locurile de muncă în afara ţării, iar firmele ori persoanele care oferă astfel de slujbe sunt luate cu asalt de la primul anunţ pe care îl fac. Oamenii îşi dau ultimii bani din casă pentru întocmirea dosarului de angajare şi, în final, se trezesc că sunt traşi pe sfoară. Mai precis, firma de recrutare dispare ca prin farmec, iar „angajatorii” dispar cu banii. 

Cum îşi atrag „ţeparii” clienţii

Lipsa locurilor de muncă în Curtea de Argeş şi visul de a munci în străinătate, de multe ori pe câştiguri mult mai mari, îi determină pe argeşeni să caute o cale de a pleca la muncă în alte ţări. Unii sunt norocoşi şi, prin intermediul rudelor sau prietenilor, reuşesc să-şi găsească un job, în timp ce alţii, în lipsă de soluţii, ajung să apeleze la agenţiile de plasare sau la persoanele care oferă de lucru în Occident. Cu astfel de oferte ce promit câştiguri de până la 1.000 – 1.500 de euro îşi atrag clienţii ofertanţii „ţepari”. Pentru că majoritatea sunt ţepari care pot fi recunoscuţi foarte simplu, după perceperea unor taxe „de plasare” sau pentru întocmirea dosarului de angajare. Cu o astfel de situaţie s-au confruntat şase argeşeni care, atraşi de câştiguri frumoase în afara ţării, au căzut în plasa unei persoane care le-a promis o slujbă în străinătate.

50 de euro pentru întocmirea documentaţiei

Acum ceva timp M.O., în vârstă de 38 de ani, din Curtea de Argeş, a pus la cale o metodă simplă de păcăli mai multe persoane pentru a obţine diverse sume de bani. Acesta a luat legătura cu I.T. căruia i-a cerut să îi găsească şase persoane care doresc să plece la muncă în afara ţării, mai precis în Spania. La rândul său, acesta din urmă a contactat şase argeşeni care au fost de acord să plece, mai ales că M.O. le-a promis că le va obţine contracte de muncă a câte 8 ore pe zi, urmând să fie plătiţi cu 6 euro pentru fiecare oră de lucru. Mai mult decât atât, M.O. le-a cerut acestora câte 50 de euro şi 50 de lei, „bani necesari întocmirii documentaţiei”, potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori. Pentru a fi cât mai convingător, bărbatul le-a cerut argeşenilor şi mai multe acte care, culmea, urmau să fie depuse la dosarul de angajare. Încântaţi de oferta primită, cei şase argeşeni au acceptat şi au plătit sumele respective fără să stea prea mult pe gânduri. Dar, după numai câteva zile, nu au mai putut să ia legătura cu M.O., moment în care şi-au dat seama că au fost păcăliţi şi au anunţat Poliţia. Astfel, oamenii legii l-au identificat pe M.O. şi au constatat că acesta a creat un prejudiciu în valoare de 300 de euro şi 300 de lei. În acelaşi timp bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, urmând să suporte şi cheltuielile de judecată în valoare de 500 de lei. 

 

Chiar dacă ofertele sunt destul de tentante, cei care îşi caută de lucru în străinătate ar trebui să ştie că odată ce i se percep diverse taxe nu au de-a face cu o oferta serioasă ci mai degrabă cu o ţeapă menită să aducă profituri unora care îi vor lăsa cu ochii în soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email