Atenţie la carnea de porc! Trichineloza poate ucide

Vin sărbătorile, iar de pe masa plină nu poate lipsi carnea de porc. Însă, o simplă friptură de porc ar putea să provoace mult rău celor care o consumă, dacă aceştia nu ştiu cât de sănătos a fost crescut animalul. Acest lucru îl spun medicii, care atrag atenţia asupra faptului că oamenii se pot îmbolnăvi de trichineloză. Pentru a evita astfel de situaţii ei recomandă ca obligatoriu carnea să fie testată înainte de a fi gătită.
Unde se poate examina carnea
Apropierea Crăciunului aduce şi o creştere semnificativă de a umărului de sacrificări de porci, datorită datinei, însă aceste sacrificări, dacă nu sunt făcute în conformitate cu regulile sanitar-veterianre, pot genera adevărate tragedii. Tocmai din această cauză autorităţile sanitar-veterinare le recomandă argeşenilor să ducă probe din carne la analiză, pentru a depista trichineloza, o boală parazitară extrem de periculoasă.
Testul durează mai puţin de cinci minute, costă doar 11,16 lei, însă, contează enorm pentru sănătatea persoanelor care consumă carne de porc. La Curtea de Argeş acest test se poate face la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare aflat în incinta Halei de carne din municipiu. „Examenul trichineloscopic al cărnii este obligatoriu, pentru acesta trebuind să fie prezentate mostre de carne din zona muşchilor pilieri, ai limbii, din zona muşchilor abdominali intercostali unde, de regulă, se localizează microbul trichinela spiralis. Dacă se descoperă o singură probă infestată, carnea trebuie distrusă”, a declarat un medic veterinar.
Cumpăraţi doar carne verificată
Totodată, specialiştii recomandă argeşenilor să nu cumpere carne de la persoane necunoscute, provenită de la animale sacrificate în condiţii improprii sau care este comercializată direct din portbagajul maşinilor, asta chiar dacă vânzătorul oferă de fiecare dată asigurări că a făcut examenele trichineloscopice. În perioada sărbătorilor de iarnă, în pieţele din municipiu nu vor fi amenajate spaţii speciale pentru comercianţii care vor să vândă carne de porc. Aceasta poate fi achiziţionată doar din hala de carne, de la vânzătorii autorizaţi. „Carne de porc poate fi cumpărată din hală, acolo unde sunt comercianţi autorizaţi şi verificaţi. Nu vom lăsa pe nimeni să vândă carne de porc în piaţă, pentru că nu este normal acest lucru”, a declarat Marin Florea, şeful Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare (S.P.P.T.O.). Alţi argeşeni preferă să cumpere porci de la negustorii care vin în fiecare zi de joi a săptămânii la Curtea de Argeş, pe strada Daniel Sterescu. Însă, acesta nu este un târg de animale autorizat, iar în ciuda faptului că au fost sancţionaţi de nenumărate ori, comercianţii continuă să vin aici. „Ştim ce se întâmplă acolo, dar acela nu este un târg autorizat. În primul rând vreau să vă spun că nu mi se pare normal ca într-un oraş să funcţioneze un târg de animale. Noi nu putem da amenzi, de acest lucru ocupându-se cei de la poliţie. Oricum argeşenii ar trebui să fie foarte atenţi la ceea ce cumpără”, a mai spus Marin Florea.
În cazul în care cetăţenii fac imprudenţa să nu fi examinat trichineloscopic carnea de porc pe care o consumă şi ulterior au simptome asemănătoare crizelor de reumatism sau gripei (dureri musculare şi articulare puternice, oboseală accentuată, dureri de ochi, febră, etc.), cel mai bine ar fi să se prezinte la medic. Aceştia atrag atenţia asupra faptului că unele forme ale bolii sunt extrem de periculoase, putând să se ajungă chiar şi la deces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email