Atenție la căpușe! Zeci de argeșeni au ajuns la Spital!

De două săptămâni și la Spitalul Curtea de Argeș au început să vină persoane mușcate de căpușe, și sunt la fel de multe ca anul trecut, spun reprezentanții unității sanitare. În 2021, la jumătatea lunii iunie, angajații Spitalului Curtea de Argeș ne spuneau că aproape 100 de persoane mușcate de căpușe se prezentaseră la Urgențe

La Spitalul Județean de Urgență (SJU)Pitești situația este însă mai gravă.

Zeci de persoane au ajuns la SJU Pitești, după ce au fost mușcate de căpușe, se arată într-un comunicat al Spitalului Județean.

”Sezonul cald, când oamenii încep să își desfășoare tot mai multe activități în aer liber, aduce cu sine o serie de beneficii, printre care asimilarea de vitamine și minerale, dar și pericole, unul dintre acestea fiind mușcătura de căpușă.

Căpușele sunt paraziți externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect.

Nu orice mușcătură de căpușă poate transmite boala Lyme, dar trebuie știut că, netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos.

În această primăvară, zeci de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe sau în cadrul Secției de Boli Infecțioase, pentru a solicita sprijinul specialiștilor în vederea extragerii căpușelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 42 de cazuri înregistrate din aprilie și până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialiști recomandând tratament adecvat, la domiciliu”, se arată în comunicatul Spitalului Județean.

Sfaturi pentru îndepărtarea căpușei de pe tegument, la domiciliu

Se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul și nu corpul. (Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată). Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare.

În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email