Astăzi se mănâncă mucenici şi se beau 44 de pahare de vin

Astăzi, credincioşii îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici martirizaţi pentru tradiţia credinţa lor. După tradiţia creştină, sfinţii martiri au fost 40, iar după cea geto-dacică au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie. În credinţa populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moşilor. Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare românească, Mucenicii sau Măcinicii. În această zi se trece la curăţenia gospodăriei, se dă foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura şi afară. Gospodinele servesc astăzi la masă mucenici. Tradiţia românească mai spune că aluatul împletit, fiert sau copt, simbolizează sacrificiul mucenicilor îmbrăţişaţi în apa rece, amestecată cu gheaţă şi zăpada lacului de la poalele muntelui Ararat. Măcinicii sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi şi apoi sunt consumaţi în familie.
„Cine cumpără de la mine, toată vara îi merge bine! Ce are fata, n-are alta”
În ultimele zi, tarabele din Piaţa Centrală din municipiul nostru au fost pline cu şiruri de mucenici. Pentru a atrage clienţii, comercianţii se plimbau cu şirurile în mână prin faţa halei de carne şi compuneau diferite versuri. „Cine cumpără de la mine, toată vara îi merge bine! Ce are fata, n-are alta”, strigă o femeie încercând să câştige câţiva clienţi în plus. Oamenii spun că vânzarea merge foarte prost. „Nu vindem mai nimic. Preţurile sunt aceleaşi ca anul trecut. Nu le-am mărit pentru că ştim că lumea nu are bani, dar degeaba. E 4 lei şirul de 100 de bucăţi de mucenici. Îi aducem de la Albota, de acolo de unde luăm covrigi iarna”, spune un comerciant.
De cele mai multe ori, oamenii în vârstă cumpără mucenici, pentru că cei tineri nu mai păstrează aceste tradiţii româneşti. „Cei mai mulţi clienţi sunt persoane trecute de 40 de ani sau pensionari. Rar vin să cumpere fete de astea tinere. Multe nici nu ştiu să facă. Oricum, sunt alte vremuri acum şi multe s-au schimbat. Este păcat că ne-am pierdut aceste obiceiuri moştenite din bătrâni”, spune un comerciant.
„Nu ştiu dacă beau 44 de pahare de vin, dar sigur sunt pe aproape”
Însă, în municipiul nostru mai sunt şi oameni care prepară în fiecare an mucenici. Tanti Tia are 88 de ani şi a păstrat acest obicei străvechi pe care îl respectă cu stricteţe în fiecare an. „Mi-a cumpărat şi mie nepotul un şir. Pregătesc în fiecare an. Nu am o reţetă specială. Am învăţat şi eu de la mama. Ca să fie buni la gust îi fierb în zeamă de scorţişoară. Aşa se face în zona de munte şi au un gust mai bun. Le duc şi nepoţilor când fac şi se bucură. Am vrut să îi învăţ cum se face, dar nu au răbdare. Însă, le plac foarte mult şi eu sunt mulţumită că le fac o mică bucurie”, ne povesteşte femeia.
Dacă ieri s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Femeii, astăzi se spune că este ziua neoficială a bărbatului. Un obicei străvechi spune că în această zi se beau 40 sau 44 de pahare de vin. Oamenii cred că vinul băut la Măcinici se transformă de-a lungul anului în sânge şi putere de muncă. Dacă cineva din satele în care se practică obiceiul nu poate bea atâtea pahare pline cu vin, trebuie să guste, sau cel puţin să fie stropit cu vin. „Acesta este un obicei frumos, care sincer să fiu nu-mi scapă în niciun an. Nu ştiu dacă beau 44 de pahare de vin, dar sigur sunt pe aproape. Câteodată mai beau şi ţuică. Mucenicii îmi plac foarte mult şi soţia face în fiecare an”, spune Ion Bădiţă, din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email