Astăzi, şedinţă cu scântei la Consiliul Local: „Nu ne vindem Piteştiului!”


Astăzi, începând cu orele 13,00, la primărie are loc o şedinţă a Consiliului Local convocată „de îndată”. Pe ordinea de zi a întâlnirii este trecut un singur proiect de hotărâre, proiect care, deşi pare a fi o formalitate, are o mare importanţă pentru locuitorii municipiului, abonaţi ai SC Aquaterm SA.
Hotărârea care este supusă votului aleşilor se referă la aprobarea aderării Consiliului Local în ADIA (Asociaţia de Dezvoltare Integrată Argeş), în vederea accesării fondurilor europene. Deşi pare a fi un act pur formal, implicaţiile pe care le poate avea în buzunarul argeşenilor sunt mari. Se vrea, de fapt, trecerea serviciilor de apă şi canal către Piteşti, pierzându-se, astfel, orice control asupra tarifelor practicate şi asupra investiţiilor care trebuie făcute. Discuţii despre desfiinţarea Aquatermului au fost numeroase de-a lungul anilor, chiar de când s-a desfiinţat Regia Autonomă Gosarg, iar activităţile de interes public au fost împărţite. S-a spus că la Curtea de Argeş apa e proastă şi scumpă, dar dacă vom depinde de cei de la Piteşti avem toate şansele ca tarifele de acum să pară foarte mici, iar investiţiile pe care le face acum conducerea Aquatermului, extraordinare.

Cum s-ar putea scumpi apa cu 212 la sută

În cazul în care Consiliul Local intră în această Asociaţie, Aquatermul va fi dizolvat şi absorbit de SC Apă Canal 2000 Piteşti SA. Va fi creată o structură la nivel judeţean, structură care va putea obţine fonduri pentru modernizarea reţelelor, conductelor, şi nu numai, astfel încât apa argeşenilor să fie mai bună şi mai ieftină. Asta este o variantă, cea spusă de reprezentanţii societăţii piteştene, societate care taie şi spânzură în acest caz.
A doua variantă, care poate să ne sperie serios, este că Aquaterm se va desfiinţa, Consiliul Local va plăti o taxă de înscriere în ADIA de 6 miliarde de lei vechi, Aquatermul trebuie să rămână fără datorii, acestea urmând să fie plătite de Consiliul Local, adică de noi, până la sfârşitul anului vor avea loc două creşteri de tarife, iar până în 2012 tarifele la apă canal vor fi mai mari cu 212 la sută faţă de cele actuale.  În plus, aleşii locali nu vor mai avea nici un cuvânt de spus în această privinţă, nu vor mai avea nicio pârghie de control asupra preţurilor impuse de societatea piteşteană. Vom reveni asupra subiectului după ce vom şti ce decizie au luat consilierii locali. Şi încă ceva. La şedinţa de luna trecută, Consiliul Local a aprobat prelungirea contractului de concesiune al SC Aquaterm pentru serviciile de utilitate publică până în 2014, societatea având licenţă de funcţionare emisă de autoritatea în domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email