Aşteptările noastre şi interesele lor

Scriu despre Curtea de Argeş de peste 20 de ani. „Istoria clipei”, după cum frumos zicea Albert Camus. Clipele s-au transformat în ani, mulţi, dar în toată această perioadă un lucru a trecut prin timp – la fiecare început de mandat al administraţiei locale am sperat, şi am scris despre speranţele noastre, că totul va fi mai bine, că peste patru ani ne vom putea uita înapoi noi, cetăţenii, nu cu mânie, ci cu recunoştinţă pentru că cei pe care i-am ales au făcut ce au promis. La fiecare final de mandat însă ne-am dat seama că aşteptările noastre nu au fost pe măsura intereselor lor, indiferent de cine a fost vorba.

Îmi amintesc de consilierii locali care însemnau ceva pentru urbe, de domnii avocat Retevoescu, doctor Marinescu, profesor Barbu şi mulţi alţii, oameni apreciaţi şi credibili, oameni care însemnau ceva pentru oraş. Apoi, la fiecare nou mandat s-a spus că noii consilieri locali sunt mai slabi decât precedenţii, că aleşii nu ne reprezintă, de parcă nu noi i-am fi trimis acolo.

Cred că acum Consiliul Local este reprezentativ pentru urbe, iar dezamăgirea e şi mai mare. Iată, au trecut câteva luni de la învestire şi nimic din ce au promis nu s-a concretizat, şi nu mă refer aici la investiţiile mari, pentru că este evident că nu s-ar fi putut face, nici măcar începe, dar vreau să vorbesc despre lucruri care la alte oraşe reprezintă normalitatea pe care o cere la aproape fiecare şedinţă dl. consilier Doru Georgescu.

Toţi candidaţii au clamat transparenţa în administraţia locală, dar niciunul nu a făcut nimic pentru ca ea să se întâmple.  Informaţii pe care legea îi obligă pe aleşi să le facă publice, informaţii referitoare la declaraţiile de avere sau de interese, rapoarte de activitate ale serviciilor publice, achiziţii, procese verbale de recepţie a lucrărilor, stadiul investiţiilor, etc., nu sunt publice.

Noii consilieri sunt majoritatea tineri, specialişti în domeniile lor, unii cu experienţă în administraţie, oameni care au jurat că ne va fi bine, că vor lupta pentru oraş şi au promis că vor rezolva problemele. Toţi candidaţii, de la primar la consilieri, au vorbit în campania electorală despre câteva obiective clare – blocuri anvelopate, ştrand funcţional, curăţenie pe străzi, banul public cheltuit cu chibzuinţă şi mai ales cu folos. Deocamdată nu am văzut nimic din toate astea, nici măcar vreo intenţie, ori ca cineva să aducă vorba despre ce s-a promis şi ce se va face.

Nu ni se mai poate spune să avem răbdare, pentru că asta facem de peste 20 de ani. Ne-am pierdut răbdarea aşteptând ca interesele lor să concidă cu ale noastre. Nu cu angajarea vreunui nepot sau fiice ori cu obţinerea vreunui post sau contract. Vreau să cred că actualii aleşi locali chiar reprezintă oraşul şi pe oamenii lui. Vreau să cred asta, dar, acum cel puţin, nu pot.

Laura Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email