Sunt mulţi pensionari în zona Curtea de Argeş şi mulţi dintre ei trăiesc de azi pe mâine. Pensiile sunt mici iar viaţa e scumpă. Cheltuielile cu mâncarea, întreţinerea şi medicamentele le consumă toţi banii, şi aşa puţini. Atunci când pensia nu a fost calculată corect din cauza vreunui birocrat plictisit şi iresponsabil se pot întâmpla tragedii. Cazul pe care îl prezentăm mai jos este al unui argeşean care de 22 de ani înceracă să-i determine pe cei de la Casa de Pensii Argeş să repare o greşeală făcută tot de ei. Un calcul făcut greşit în 1994 a dus la acordarea unei pensii mai mici decât cea la care are dreptul.
Ion Lazăr a fost angajat la Bioproteine şi prin alte locuri. Tehnician de meserie, câtă vreme a lucrat a fost apreciat datorită seriozităţii şi profesionalismului său. A ieşit la pensie în 1994 şi a sperat că o să aibă o pensie liniştită, cu bani pe măsura activităţii sale. Problemele au apărut însă repede. „Am văzut în decizia de pensionare că e o greşeală de calcul. O scădere a fost făcută greşit, în sensul că la rubrica total drepturi stabilie prin decizie este trecut 972171, iar corect este 1098523 lei. Încerc de atunci să-i determin pe cei de la Casa de Pensii să accepte că au greşit şi să ia măsurile ce se impun. Diferenţa era atunci de 126.347 de lei”, ne-a povestit omul.
Ca să-şi recapete drepturile băneşti care i se cuvin după o viaţă de muncă a făcut zeci de petiţii, la toate instituţiile statului, de la Casa Judeţeană şi Casa Naţională de Pensii, la Secretariatul General al Guvernului, la Camera Deputaţilor, etc. În afara calcului iniţial greşit, Ion Lazăr a contestat şi calcul sporului datorat încadrării în grupa a doua de muncă. Tot fără rezultat.
Elena Băsescu, secretarul şedinţei la Casa Naţională de Pensii
Prin 2003, Comisia Centrală de Contestaţii a Casei Naţionale de Pensii Publice i-a respins contestaţia ca fiind neîntemeiată. Interesant este faptul că secretarul de şedinţă a fost Elena Băsescu. La un moment dat, prin 2013, i-a venit un răspuns pozitiv de la Casa Judeţeană de Pensii, prin care era informat că pensia i se va reculcula şi va primi şi sumele restante. Nu a primit niciun leu nici acum, la trei ani de atunci.
Ion Lazăr putea să atace în instanţă decizia Casei de Pensii dar nu a făcut-o. „Am un vecin care s-a judecat cinci ani cu Casa de Pensii şi nu a rezolvat nimic nici acum. Nu pot să mă lupt cu morile de vânt”, mărturiseşte pensionarul.
„Înţeleg că cei care lucrează la casele de pensii au foarte mult de muncă, dar nici aşa nu e corect. Încerc de atâţia ani să repar o nedreptate şi nimeni nu face nimic. Am fost peste tot, am trimis memorii, adrese, contestaţii, de toate, şi totul a fost zadarnic”, spune Ion Lazăr.
Sigur, legea e clară, şi prevede că „în situaţia în care se constată erori în stabilirea şi în plata drepturilor de pensie, se vor opera revizuirile şi modificările legale, atrăgând, după caz, răspunderea celor vinovaţi”. Problema cea mare în cazul acesta este constatarea de către cei în drept a greşelii de aritmetică şi apoi a celei de recunoaştere a drepturilor pe care le conferă încadrarea la o anumită grupă de muncă. Întâi e constatarea şi apoi reparaţia. Ion Lazăr nu a reuşit, în 22 de ani, să treacă de prima etapă, de constatare. Îi trebuie răbdare ca să ajungă la „revizuiri şi modificări” şi viaţă lungă pentru a veni „răspunderea celor vinovaţi”.