Astăzi, ultima sărbătoare mare din acest an bisericesc

Creştinii ortodocşi din municipiul nostru prăznuiesc astăzi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zis şi Înaintemergătorul, cel mai important profet al lui Iisus. Totodată, aceasta este ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc, care se încheie sâmbătă, 31 august.
La acest praznic de doliu şi de post aspru, Biserica face pomenirea morţii martirice a Profetului Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre profeţi. De asemenea, praznicul îl cinsteşte cu laudele cuvenite pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare postitor şi rugător dintre oameni, un apostol al pocăinţei, care mustra cu asprime pe cărturari şi pe farisei, numindu-i năpârci şi pui de şerpi. Ioan a fost profetul care striga în pustiu:”Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor”.
Astăzi nu trebuie să tăiaţi nimic cu cuţitul
Legat de această mare sărbătoare există şi o serie de obiceiuri şi tradiţii, care se păstrează cu sfinţenie de la o generaţie la alta.
Potrivit credinţei populare, în ziua acestui praznic, cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan Cap Tăiat, se ajunează. Tot prin tradiţie, praznicul aduce cu sine o seamă de interdicţii. Astfel, astăzi, pentru menţinerea sănătăţii, este bine să nu se consume fructe rotunde – mere, pere, prune şi nici căpăţâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului. Dintr-un sentiment de pioşenie, nu se mănâncă nici fructe de culoare roşie şi nu se bea vin roşu, alimente care amintesc de sângele vărsat în timpul decapitării Proorocului Ioan. Unele persoane ajunează sau mănâncă numai struguri, pentru a scăpa de boli moştenite din familie. În această zi se sfinţesc la biserică mere, pere, struguri şi castraveţi şi se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate.
De asemenea, pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude, în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică, se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri, pâine şi apă.
În acelaşi timp, în gospodării nu se foloseşte cuţitul la tăiatul alimentelor, totul rupându-se cu mâna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email