Astăzi, mare sărbătoare! Credincioşii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi din municipiul nostru sărbătoresc joi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători închinate Fecioarei Maria. Astfel, credincioşii îşi amintesc de ziua în care s-a împlinit făgăduinţa făcută de părinţii Fecioarei Maria, care au jurat că dacă vor avea un copil, îl vor închina Domnului. Numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, acest praznic a fost rânduit de Biserică în amintirea zilei în care, după tradiţie, Sfinţii Ioachim şi Ana au adus pe fiica lor, Maria, în vârstă de trei ani, la templu, unde a rămas până la vârsta de 14 sau 15 ani, ca una care, încă înainte de naştere, fusese destinată Domnului de către părinţii ei. Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăşi „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie şi templu al pruncului dumnezeiesc care se va naşte din ea.
Dezlegare la peşte
Tradiţia spune că în această zi cerul se deschide, animalele vorbesc, strigoii umblă prin lume şi de aceea oamenii dau cu usturoi pe ferestre. Dacă în noaptea de Vovidenie cerul va fi senin, anul ce urmează va fi secetos, sărăcie, dacă cerul va fi înnorat şi liniştit, oamenii cred că va fi un an greu cu boli, iar dacă va ninge va fi o iarnă bogată cu multă zăpada. Totodată, de Vovidenie copiii pun crenguţe de măr în apă, pe care le îngrijesc până înmuguresc şi înfloresc fiind folosite ca sorcove de Anul Nou. Pentru ca anul să fie plin de bucurie şi spor, oamenii trebuie să respecte această sărbătoare.
Pentru ca bucuria sărbătorii sa nu fie umbrită de post, Biserica a rînduit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peşte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email