Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ioan

Astăzi, şi creştinii ortodocşi din municipiul nostru îl sărbătoresc pe sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi. Alături de Bobotează, această sărbătoare marchează încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă, deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, anul trecut.
Aşa cum se obişnuieşte, fiecare mare sărbătoare vine însoţită de o serie de obiceiuri şi superstiţii, păstrate din generaţie în generaţie. Astfel, potrivit tradiţiei populare, se ştie că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Mai mult, această zi de sărbătoare este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în ziua de Sfântul Ioan va fi trist tot anul. Un alt obicei este „Iordăneala”. Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan la biserică şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii „iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara aceştia vor chefui. Tradiţia mai spune că este bine ca în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan fiecare om să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli pe tot parcursul anului. Oameni sărbătoresc ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice. Totodată, după Sânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi începe să se facă mai cald.
Cu acest prilej, redacţia cotidianului „INTERES ARGEŞEAN” urează tuturor sărbătoriţilor acestei zile tradiţionalul „La Mulţi Ani!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email