Astăzi îi sărbătorim pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Creştinii ortodocşi din municipiul nostru celebrează astăzi ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cea mai mare sărbătoare creştină din această lună.
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt cunoscuţi drept cei care au dat libertate creştinismului. Împăratul Constantin a devenit, prin Edictul din Milano, un adevărat protector al creştinilor, în timpul domniei sale adoptându-se o serie considerabilă de măsuri în favoarea Bisericii şi a preoţilor. De numele Sfântului Împărat Constantin se leagă şi Consiliul de la Niceea, în care s-a hotărât ca Sfânta Sărbătoarea a Paştelui să fie sărbătorită în prima duminică de după luna plină a echinocţiului de primăvară. Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care şi-a eliberat sclavii şi a ajutat creştinii persecutaţi.
Ca la orice altă sărbatoare, există şi acum o serie de obiceiuri şi superstiţii, care fac referire la vara ce urmează. Agricultorii nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. De asemenea, astăzi este ultima zi în care se mai pot semăna porumb, ovăz şi mei, pentru că altfel, ce se va semăna după ziua de azi, se va usca.
Mai mult decât atât, de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele şi cine le va păzi animalele. Femeile alungă duhurile rele şi necurate cu tămâie şi stropesc cu aghiasmă toată casa. Totodată, în zonele rurale, pentru a se apăra de forţele malefice, gospodarii aprind un foc mare şi stau în jurul lui, după care obişnuiesc să treacă prin acesta şi oile, despre care se spune că vor fi ferite de rele în timpul în care vor sta la stână.
INTERES ARGEŞEAN le urează LA MULŢI ANI tuturor celor care astăzi sărbătoresc onomastica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email