Astăzi este Înălţarea

Astăzi, la 40 de zile după Învierea Domnului, şi creştinii ortodocşi din municipiul nostru sărbătoresc un mare eveniment din viaţa pământeană a Mântuitorului Iisus Hristos şi anume Înălţarea Domnului la cer.
Praznicul sărbătorii, cunoscut în popor sub numele de Ispas, este orânduit după şase săptămâni de la Paşti, totdeauna în ziua de joi. Astfel, pentru ultima dată în acest an, la sărbătoarea Înălţării Domnului, creştinii ortodocşi înroşesc ouă, prepară bucate tradiţionale ca la Paşti şi se salută cu formula „Hristos s-a înălţat!”.
În cea mai veche menţiune despre această sărbătoare se arată că Înălţarea era sărbătorită pe atunci, în Orient, în ziua a 50-a după Paşti, o dată cu Rusaliile, şi nu în ziua a 40-a.
Tradiţii şi credinţe populare de Ispas
Legat de această sărbătoare există şi o serie de tradiţii şi obiceiuri, pe care oamenii le mai păstrează şi astăzi. 
În ziua de Ispas, casele şi mormintele cimitirului sunt împodobite cu crengi de pom tânăr (paltin sau nuc), iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Despre leuştean se crede că ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos. Se fac pomeni pentru morţi şi se împart pâine cadă, brânză, ceapă verde şi rachiu.
Totodată, în această zi sunt marcate vitele şi tăiaţi unii miei. Caii nu sunt puşi la căruţă, primesc fân proaspăt pe săturate, se fac unele rugăciuni pentru belşug şi sănătatea animalelor.
Potrivit credinţei populare în această zi se încheie semănatul plantelor, iar boii şi juncanii se urcă în păşunile montane. În noaptea şi ziua de Ispas se culeg şi sfinţesc flori, frunze şi ramuri de alun, nuc, leuştean şi paltin. În anumite zone ale ţării, în special cele rurale, se cântă din bucium ca să nu se prindă farmecele şi să fie alungate relele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email