Astăzi este Boboteaza!

Creştinii ortodocşi din municipiul nostru sărbătoresc astăzi Boboteaza, eveniment religios care aminteşte de botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului. Aceasta va fi urmată marţi, 7 ianuarie, de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu care se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă.
De Bobotează, potrivit tradiţiei, se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forţele malefice. Agheazma, adică apa sfinţită în această zi prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului, alungă bolile şi spiritele malefice. Agheazma este apa „vie”, leacul care revigorează trupul şi sufletul. De Bobotează, cunoscută şi sub numele de Epifanie, se prăznuieşte sfânta şi dumnezeiasca arătare a Domnului Iisus Hristos. Agheazma se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, în zilele de post, de sărbători sau la ceas de boală sau de mare necaz.
De asemenea, legat de această zi, există şi o serie de tradiţii şi superstiţii, pe care oamenii le păstrează cu sfinţenie de ani de zile. Vă prezentăm mai jos câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Bobotează:
– Conform tradiţiei ortodoxe, creştinii trebuie să mănânce grâu fiert şi să se bea vin roşu, dar numai după ce au ţinut post negru şi după ce preotul le-a sfinţit casa. Toate acestea au în general un rol de curăţire şi de îndepărtare a răului;
– În ziua de Bobotează, tinerii merg pe la casele oamenilor şi le colindă animalelor pentru sănătatea şi rodul acestora;
– Peste obiceiurile creştine de sfinţirea apelor s-au suprapus şi multe practici păgâne, cum ar fi: afumarea grajdurilor şi a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe câmp sau colindele însoţite de tot felul de strigături şi zgomote;
– Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat;
– Un alt obicei spune că femeile nu au voie să spele rufele timp de 8 zile, pentru a nu spurca apele abia sfinţite;
– Dacă este frig se pregăteşte o cruce de gheaţă, pentru a marca locul slujbei şi la sfârşit, preotul aruncă în apă o cruce de lemn. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă că să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea va avea noroc tot anul.
– Dacă te împiedici şi cazi pe gheaţă în ziua de Bobotează este semn sigur că te vei căsători în acel an;
– Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine – momentul naşterii spirituale a Mântuitorului, trăsături de mare sărbătoare populară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email