Ce a făcut ASR Principesa Maria vineri la Curtea de Argeş

Ziua de vineri a fost una pe care un reprezentant al Casei Regale şi-a petrecut-o la Curtea de Argeş, alături de argeşeni. În prima parte a zilei ASR Principesa Maria a participat la manifestările organizate cu prilejul schimbării denumirii Liceului Tehnologic Forestier în Liceul Tehnologic „Mihai I”. Directorul Liceului, Andrei Grigorescu, împreună cu profesorii şcolii, au demonstrat încă o dată că dacă şeful e un lider adevărat, lucrurile merg bine. Festivitatea a avut loc într-o şcoală extrem de curată, aranjată, pregătită să-şi primească elevii în prima zi de şcoală.

ASR Principesa Maria a ajuns la liceu o dată cu primarul Constantin Panţurescu, iar în faţa şcoliii aşteptau profesori, directori ai altor şcoli, consilieri locali, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mihaela Crişan, şi elevi îmbrăcaţi în costume populare care i-au oferit flori Principesei şi au întâmpinat-o cu pâine şi sare. După ce a fost dezvelit panoul cu noua denumire, Principesa şi ceilalţi oaspeţi au vizitat şcoala şi au mers la bibliotecă pentru continuarea festivităţilor. Aici a fost prezentat un film  despre „Curtea de Argeş – lăcaş al spiritualităţii româneşti”, şi s-au ţinut discursuri. Principesa a lăcrimat în momentul în care în film s-a vorbit despre Regele Mihai I, tatăl său.

„Legăturile oraşului cu Familia Regală se întăresc”

„Sunt onorat de prilejul de a sta în faţa dumneavoastră. Legăturile oraşului cu Familia Regală se întăresc astăzi. Liceul nostru primeşte un nume care se identifică cu caracterul de sacrificiu, de iubire şi de apostolat”, a spus, vizibil emoţionat, directorul Liceului „Mihai I”, Andrei Grigorescu, cel care a citit hotărârea Consiliului Local Curtea de Argeş de atribuire a acestei denumiri şi pe cea a Consiliului de Administraţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean pe aceeaşi temă.

„Alteţă, este o deosebită onoare şi o mare bucurie să vă avem astăzi aici”, a spus primarul Constantin Panţurescu. „Dezvoltarea învăţământului în ţara noastră e strâns legată de monarhie. În semn de respect faţă de devotamentul Regelui Mihai I faţă de ţară, Consiliul Local a decis să dea curs solicitării conducerii Liceului Forestier de a schimba denumirea. Mulţumim Case Regale că a fost de acord”, a mai afirmat primarul, iar reprezentantul Inspectoratului Şcolar a spus că  „a fost un moment care ne-a copleşit în cel mai fericit mod”.

La finalul festivităţii, directorul Andrei Grigorescu i-a dăruit ASR Principesa Maria o sculptură în lemn care înfăţişează o carte, sculptură realizată de elevii liceului.  Oaspeţii au vizitat Muzeul lemnului din incinta Licelui „Mihai I”, ASR Principesa Maria arătând un mare interes şi cerând explicaţii pentru obiectele expuse acolo. La plecare, principesa a mărturisit că îi place foarte mult Liceul „Mihai I” şi a povestit o întâmplare din perioada în care era elevă de liceu în Marea Britanie, o experienţă amuzantă la laboratorul de chimie.

Al doilea eveniment – triplă lansare de carte la Muzee

Câteva ore mai târziu, la Muzeul Municipal  a avut loc o triplă lansare de carte regală: volumul pentru copii și tineri „Elena a României. Regina-mamă, regina suferinței și a speranței” de Adrian Cioroianu și Alexandru Groza, „Margareta. Portretul Reginei” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe și „Mihai I al României. Regele nostru. Mărturii, experiențe, amintiri regale”, antologie de Alexandru Muraru în prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria a României. Despre aceste volume au vorbit directorul Muzeului, Ştefan Dumitrache, Marian Ghiţă, directorul Bibliotecii Municipale şi Arhiepiscopul Calinic, iar la final ASR Principesa Maria a dat autografe.

„Elena a României. Regina-mamă, regina suferinței și a speranței” de Adrian Cioroianu și Alexandru Groza, cu ilustrații de Yanna Zosmer, este un volum care își propune să aducă din nou cartea aproape de copii și tineri. Ca și celelalte cărți din colecția „Regii și Reginele Noastre”, aceasta este o relatare fidelă a vieții Reginei Elena a României, care nu a abandonat speranța în fața neajunsurilor istoriei, și care este prezentată ca un model într-o epocă de mare cumpănă pentru România.

Cartea-album Margareta. Portretul Reginei de Sandra Gătejeanu-Gheorghe înfățișează în imagini destinul primei femei din istorie care conduce Casa Regală a României. Pornind de la amintirile Majestății Sale, de la documente, fotografii, de la obiecte personale şi de la cele care fac parte din Colecția Regală, unele dintre ele prezentate pentru prima dată în acest album, sunt relatate copilăria și adolescența Custodelui Coroanei, studiile și experiența comunitară, viața de familie, interesele şi activităţile Majestății Sale Margareta în folosul României. Sandra Gătejeanu–Gheorghe este directorul de protocol al Casei Regale a României, care în ultimii zece ani a coordonat vizitele oficiale ale Familiei Regale a României în străinătate şi călătoriile regale efectuate în România de membrii Familiilor Regale străine.

Antologia „Mihai I al României. Regele nostru. Martorii, experiențe, amintiri regale”, coordonată de Alexandru Muraru, conține texte semnate de personalități ale vieții publice românești și străine, înalți prelați, jurnaliști, istorici sau oameni politici, diplomați, scriitori sau creatori de cultură, care aștern mărturii și amintiri inedite despre legătura lor cu regretatul Suveran: Emil Hurezeanu, Theodor Paleologu, Ana Blandiana, Roger Griffin, Jonathan Eyal, Andrei Muraru, Ștefan Câlția, Dan Grigore, Ion M. Ioniță, Maria-Denise Theodoru, Keith Hitchins, Adrian-Silvian Ionescu și mulți alții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email