Asociațiile de proprietari, obligate prin lege să constituie un fond de reparații anual

Noile reglementări legale, intrate în vigoare săptămâna trecută aduc reguli noi pentru asociaţiile de proprietari. Astfel, acestea  vor fi obligate prin lege să constituie un fond de reparații anual, precum și fond de rulment, care astăzi sunt opționale, iar orice modificări la fațada unei clădiri de locuințe nu se vor putea face decât pentru toată fațada și integral. Conform noii legi, primarii vor emite atestatul persoanelor care doresc să fie administrator de condominii, iar acestea vor trebui să dețină cazier judiciar și cazier fiscal curate.

Potrivit noilor prevederi, proprietarii din condominiu trebuie să încheie un acord scris cu privire la regulile și condițiile de folosință a părților comune ale imobilului și normele de conduită dintre proprietari, numit regulament al condominiului. E obligatoriu ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuințe având mai multe tronsoane sau scări să se facă unitar, și nu pe segmente de clădire, iar ca în cazul condominiilor de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului fațadei să se poată face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociațiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane.  
Atestatul de administrator este valabil 4 ani

Unele din cele mai importante modificări privesc activitatea administratorilor de condominii. Astfel, „la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii”.
Atestatul de administrator este valabil 4 ani, atât cât este prevăzută și durata maximă a mandatelor pentru membrii comitetului executiv al asociației de proprietari, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un număr par de membri, incluisv un cenzor sau o comisie de cenzori.

La Curtea de Argeş sunt 43 de asociaţii de proprietari şi de locatari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email