Știm că motorul evoluției este educația. Începutul de an 2017 ne-a arătat câtă nevoie avem de educație civică. Să știm cine este ”statul”, ce vrea el de la noi, ce îi putem pretinde, să aflăm ce sunt drepturile omului, democrația, separația puterilor în stat și toate abstracțiunile din această categorie. Situația creată recent în România arată această necesitate, prin incapacitatea noastră de a înțelege mecanismele statale, dar și prin mulțimea știrilor care spun opinii și nu fapte.
Aceste lucruri reprezintă motivația pentru care, la 15 martie 2017, Asociaţia pentru Dezvoltare „GHEPart” din Curtea de Argeș a lansat proiectul „Olimpiada Civică”, ce promovează educaţia civică și se adresează elevilor de la școlile și liceele din oraș. Activitățile principale sunt training-uri bazate pe educația non-formală prin intermediul cărora tinerii învață diverse concepte punându-se în situații, jucându-se, răspunzând la provocări etc.
Până în prezent, am avut două astfel de activități, la Școala nr. 6 „Basarab I” și la Școala nr. 4 „Mircea cel Bătrân” din Municipiul Curtea de Argeș cu clasele a7a B, respectiv a 8a B. În prima parte, echipa „GHEPart” a proiectat un film de prezentare, despre proiectele de educație non-formală realizate până în prezent, apoi am discutat despre „rule of law” versus „law of ruler ”. Bazat pe un scurt film ce îl plasează în prim plan pe Charlie Chaplin, am continuat cu o conversaţie deschisă despre dictatură în opoziţie cu democraţia şi ce reprezintă „statul de drept”. Mai apoi, a urmat o dezbatere despre separaţia puterilor în stat: cum se împart, ce face fiecare, ce importanţă au.
Au urmat jocuri în echipă, fie prin găsirea unor soluții ce presupuneau drepturi constituționale încălcate sau probleme ale comunității, fie prin înființarea unui partid politic având o platformă și o misiune. Rezultatele au fost impresionante și au fost în linie cu ceea ce am dorit de la început să se întample: tinerii să gândească în afara „cutiei („Think outside the box”).
Vom continua cu celelate școli și licee din comunitate, sperând la un număr de 300 de beneficiari ai acestui proiect, viitori cetățeni activi, care își cunosc drepturile și obligațiile, care pot deosebi știrile de opinii și care vor vota după ce s-au informat corespunzător.
Pentru mai multe informații, ne puteți găsi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/GHEPart/?fref=ts , la adresa de e-mail adghepart@gmail.com sau la telefon 0723.060.165.
Violeta Bănică,
Echipa GHEPart.