Asociaţia Oamenilor de Afaceri Argeş cere anularea plăţii defalcate a TVA

Asociația Oamenilor de Afaceri (AOA) Argeș a consultat peste 3500 societăți comerciale din județ cu privire la plată defalcată a TVA, celebra Ordonanţă de Guvern nr. 23, iar în urmă desfășurării ultimei ședințe a Consiliului Director al Asociației s-a ajuns la concluzia că măsura trebuie anulată.

 „Plata defalcată a TVA opțională începând cu 1 octombrie 2017, obligatorie începând cu 1 Ianuarie 2018 – presupune un cost administrativ ridicat (atât la nivelul statului/unitățile de trezorerie dar mai ales la nivelul contribuabililor) și nu rezolvă problema evaziunii fiscale la nivel de TVA, cu siguranța nu a TVA-ului nedeclarat”, se arată într-un comunicat de presă remis de AOA Argeş. Antreprenorii argeşeni spun că „deși gradul de colectare menționat este de 75% (conform cifrelor avansate de către oficialități) sunt penalizați prin măsuri administrative tot contribuabilii bun platnici care-și declară și plătesc corect TVA. Prin urmare, ANAF-ul ar trebui să întreprindă măsuri în zona celor 25% din sumele necolectate DAR mai ales în zona sumelor NEDECLARATE (adevărata evaziune fiscală)”. AOA dă şi câteva exemple de astfel de măsuri – conectarea caselor de marcat electronice la serverele ANAF cât mai curând posibil (TVA nedeclarat);  întărirea disciplinei fiscale în zona vamală (taxe vamale și TVA nedeclarat/subdeclarat); extinderea domeniilor de aplicare a măsurilor de simplificare TVA (taxare inversă în RO).

„Chiar și creșterea cotei de TVA cu 1 punct procentual ar fi mult mai puțin costisitoare din punct de vedere administrativ (atât la nivel de ANAF cât și la nivel de mediu de business) dacă această măsură ar fi văzută ca o măsură echivalentă pentru creșterea sumelor încasate de către bugetul de stat”, precizează comunicatul citat. Prin urmare, AOA Argeş solicită anularea OG 23/2017 sau respingerea ei de către Parlament în această sesiune de toamnă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email