Asociația GHEPart – „misiunea noastră este să creştem calitatea vieţii în municipiu”

Asociația pentru Dezvoltare GHEPart” din Curtea de Argeş a fost înființată în 2014 de echipa proiectului ”Eco Youth”, desfășurat de un alt ONG, unde au fost voluntari peste 10 ani, desfășurând numeroase proiecte regionale și internaționale. Proiectul respectiv a vizat educația ecologică, având beneficiari 600 de copii. Membrii echipei Eco Youth au decis crearea unei organizații care să aibă drept scop educația, fiind convinși că aceasta este cea mai sigură cale către evoluția societății. Educaţia formală are lacune importante pentru elevi, viitori adulţi fără conştiinţă civică. Această lipsă determina comportamente nedorite într-un stat civilizat (corupţie, poluare, defrişare etc). Lucrând la construirea unei astfel de conştiinţe, contribuim la schimbarea României. Ne considerăm un ONG de tineri cu idei mărețe întru dezvoltare și educare de orice fel, mai ales non-formală, a altor copii și tineri, dar și a adulților, viziunea noastră definită mai scurt fiind „Educăm micro să schimbăm macro”.

Voluntarii care lucrează la proiectele noastre cu dăruire şi bucurie sunt tineri, liceeni în majoritate, dar şi adulţi din domenii diferite, toţi reveniţi în municipiu cu dorinţa de schimbare.

În perioada iulie-noiembrie 2014 am desfășurat”Lecturi la Șură” care a avut drept scop atragerea tinerilor și adulților către lumea cărților prin crearea unui spațiu propice lecturii în aer liber. În aprilie-august 2015 am realizat un al proiect care a vizat tot lectura ca formă de educație, dar și mediul. ”Greenoteca”, finanțat de MOL România, ne-a permis să creăm în curtea Bibliotecii Municipale Curtea de Argeș un loc pentru evenimente neconvenționale în aer liber pe care îl folosim și după încheierea proiectului. Proiectăm filme într-un oraș fără cinema, organizăm seri muzicale în care lăsăm tinerii să dea frâu liber talentului vocal sau la un instrument muzical. Tot in 2015, dar şi în 2017 am realizat proiectul ”ZOOMzet Cultural”, stimulând tinerii să ofere perspective noi pentru vizibilitatea și identitatea municipiului Curtea de Argeș. (…).

Proiectul de educație civică pe care l-am derulat în martie-iunie 2017 a fost ”Olimpiada Civică”, adresându-se elevilor de la școlile și liceele din oraș. Activitățile principale au fost ateliere prin intermediul cărora tinerii au învățat diverse concepte punându-se în situații, jucându-se, răspunzând la provocări etc. Am ajuns la aproximativ 200 beneficiari direcți. (…)

Între proiectele mari, organizăm Ziua Iei„, citim povești copiilor, ne implicăm în alte activități de dezvoltare a comunității. De curând am lansat seria de ”Ateliere de construit viitorul”. Ne propunem să creăm o comunitate de elevi și adulți, inclusiv profesori, care să sondeze nevoile tinerilor, să găsească resurse de a le rezolva, iar, când sunt greu de soluționat de către noi, să le supunem atenției autorităților. Pentru că în Curtea de Argeș pare că tinerii sunt invizibili, nu există în planurile aleșilor, în strategii de dezvoltare comunitară sau în bugetele locale. Aceasta este misiunea noastră în prezent: să creştem calitatea vieţii în municipiu în următorii 5 ani. Putem face acest lucru prin intermediul unei comunităţi închegate care să îşi cunoască drepturile, puterea de a face proiecte pentru oraş, dar şi faptul că pot cere sprijinul autorităţilor pentru nevoile locale.

Asociația pentru Dezvoltare GHEPart”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email