Artistul Traian Duţă expune în premieră statuia fotbalistului Nicolae Dobrin

Artistul plastic Traian Duţă împreună cu fiica sa Ioana Teodora vor organiza, săptămâna viitoare, la Centrul Cultural din Piteşti, o nouă expoziţie intitulată „Monumenta ’52 ’90”. Expoziţia va cuprinde sculptură monumentală, pictură şi grafică.

Cum a fost realizată statuia

Evenimentul va fi unul inedit, având în vedere faptul că de această dată artistul plastic Traian Duţă va expune, în premieră, statuia celui mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin. Mai mult decât atât, statuia are o poveste interesantă. Maestrul Traian Duţă s-a apucat de statuie în anul 2006, când Nicolae Dobrin încă mai trăia. Artistul a petrecut zeci de ore în atelierul său, având în vedere faptul că statuia are aproape trei metri în înălţime şi cântăreşte aproximativ două tone. „Sindicatul Dacia Piteşti a organizat un concurs de machete care îl înfăţişau pe Nicolae Dobrin. Am participat şi eu, iar macheta realizată de mine a fost aleasă drept cea mai bună, aşa că m-am apucat de lucru şi am realizat sculptura monumentală. În mod normal statuia trebuie expusă la Piteşti, dar din lipsă de fonduri probabil nu s-a mai putut face nimic şi a rămas în atelier”, a declarat Traian Duţă.

Fotbalistul a apreciat opera de artă

Artistul îşi aminteşte că, la început, Nicolae Dobrin nu a privit cu ochi buni realizarea statuii. „Acesta suferise un accident uşor de circulaţie pe Dealul Negru şi a tras o sperietură zdravănă. Când ne-am întâlnit mi-a spus că nu trebuia să fac statuia, că e semn rău. Mi-a povestit că un alt sportiv îşi pierduse viaţa după ce i s-a făcut o statuie”, a mai spus artistul plastic. Însă, în acelaşi timp, Traian Duţă ne-a povestit că în momentul în care a văzut opera de artă, Nicolae Dobrin a rămas plăcut impresionat. „Mi-a spus că este făcută exact cum era el pe teren. Cu capul sus şi nu cu ochii la minge. De aici avea şi porecla „Gâscanu’”, pentru că tot timpul era cu capul sus”, ne-a mai spus maestrul Traian Duţă. De asemenea, artistul plastic recunoaşte că i-ar plăcea ca statuia celebrului Nicolae Dobrin să fie expusă, pentru că numai în acest fel munca sa ar fi pe deplin apreciată. „Nu pot să spun un loc unde mi-ar plăcea să fie expusă. Poate la stadionul din Piteşti sau la o şcoală de fotbal pentru ca suporterii să îşi amintească de fotbalistul Nicolae Dobrin”, ne-a spus Traian Duţă.

 

Cătălin Popa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email