Artista Ioana Teodora Duţă Schmiedigen vă invită la „Hora”

Joi, 13 septembrie, orele 18.00, Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeş găzduieşte vernisajul unei expoziţii deosebite, “Hora”, expoziţie semnată de artista Ioana Teodora Duţă Schmiedigen. 

„Hora este un dans popular românesc în care dansatorii se prind de mână formând un cerc mare închis, simboliza trecerea anotimpurilor la greco-români. Expoziția cuprinde lucrări de grafică (în tehnic acuarelei sau a cernelei de China pe pânză sau hârtie) inspirate de una din tainele vieții creștine: nunta.

Valorile tradiționale transpar în fiecare compoziție ce înfățișează familia, dragostea, credința, prietenia sau secvențe folclorice românești: Drăgaica/Sânzienele, mascații moldoveni, dar și simboluri ale culturii noastre: sărutul brâncușian, Biserica – univers al familiei, astrele cerești ca luminători atotprotectori ai vieții pe pământ. 

 Într-un an în care celebram 100 de ani de la Marea Unire, este prilej de reîntoarcere la tradițiile care fac din noi adevărați români. Să ne prindem de mână, simbolic, în horă și să insuflăm mândria de a aparține acestor locuri, de a fi parte din istoria și cultură acestui neam”, ne îndemană Ioana.

 Lucrările care vor fi expuse joi deschid noi orizonturi în lumea tradiţiilor, legendelor şi obiceiurilor româneşti, iar despre ele  va vorbi Filofteia Pally, doctor in etnologie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email