Arteziana din parc a fost vandalizată

Aşa cum aţi aflat din numerele anterioare al cotidianului INTERES ARGEŞEAN, de câteva luni de zile au început lucrările la noul parc ce va fi amenajat lângă Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”. Însă, deşi lucrările se află în plină desfăşurare, au apărut deja primele probleme, asta după ce fântâna arteziană care a fost amplasată în parc a fost vandalizată ieri-noapte, iar mai mulţi copaci au fost rupţi.
„Nu e prima dată când se întâmplă astfel de lucruri şi până acum nimeni nu a păţit nimic”
Lucrările de amenajare a parcului din apropierea Centrului de Cultură şi Arte au demarat de ceva timp. Astfel, muncitorii care lucrează aici au construit câteva alei, au plantat mai mulţi copaci, dar şi un sistem modern de iluminat ecologic. De asemenea, în cursul săptămânii trecute în parc a fost amplasată şi o mică fântână arteziană, iar acum câteva zile au fost aduse şi utilajele care urmează să fie montate în locul de joacă pentru cei mici. Însă, muncitorii care lucrează zilele acestea în parc au avut parte de o surpriză neplăcută ieri dimineaţă. Aceştia au constatat că fântână arteziană a fost vandalizată, iar o parte din piesele care o formează au fost distruse. „De dimineaţă când am ajuns în parc am văzut că ceva este în neregulă cu fântâna. Când m-am apropiat am văzut că vârful este distrus, iar o altă piesă este întoarsă invers şi nu este aşezată în mod normal. Este păcat că se întâmplă aşa ceva, dar noi nu avem ce să facem. Nu putem sta după o zi de muncă până la trei dimineaţa pentru a-i vedea pe cei care fac astfel de lucruri”, ne-a spus unul dintre muncitori.  Argeşenii care au văzut şi ei fântâna distrusă au reacţionat şi au aruncat vina pe seama derbedeilor care obişnuiesc să distrugă diferite lucruri prin oraş. „Mă şi miram să ţină mai mult. Nu e prima dată când se întâmplă astfel de lucruri şi până acum nimeni nu a păţit nimic. Au mai fost distruse bănci, iar coşurile de gunoi au fost chiar incendiate”, spune un bărbat din municipiu. Alţi cetăţeni, mai în glumă, mai în serios, spun că de vină sunt cei care „nu au nevoie de parc, ci de un oraş cu drumuri asfaltate şi fără câini vagabonzi”.
Primarul Diaconu: „Au fost prinşi mai mulţi indivizi în timp ce rupeau copacii”
Vestea că fântână din parc a fost vandalizată l-a luat prin surprindere chiar şi pe primarul Nicolae Diaconu, căruia nu îi venea să creadă că a fost posibil aşa ceva. „Fântâna? Nu vreau să mai zic nimic. Vom vedea care sunt pagubele şi ce se va putea face”, a declarat Nicolae Diaconu. Mai mult decât atât, edilul a spus că nu este prima oară când în parc se petrec astfel de lucruri. Cu puţin timp în urmă, mai mulţi indivizi au fost prinşi în momentul în care rupeau mai mulţi copaci. „Au mai fost probleme şi acum câteva zile. O femeie care locuieşte în apropiere a văzut de pe balcon cum mai mulţi indivizi rup pomii din parc şi a anunţat poliţia. Au fost prinşi chiar acolo şi amendaţi probabil pentru distrugere. Nici dacă aveam camere de filmat acolo nu ştiu dacă reuşeam să îi identificăm. Au mai fost cazuri când am văzut clar ceea ce au făcut, dar au avut feţele acoperite şi nu am reuşit să îi distingem”, a declarat primarul.
În apropierea Centrului de Cultură şi Arte au fost probleme aproape tot timpul. Chiar şi în vechiul parc din zonă, de-a lungul timpului au fost distruse băncile, coşurile de gunoi au fost rupte sau chiar incendiate, utilajele din locul de joacă pentru copii au fost distruse, iar cişmeaua a fost smulsă din beton.
Amenajarea noului parc din municipiul nostru este inclusă în proiectul „Îmbunătăţirea calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi, municipiul Curtea de Argeş, judeţul Argeş”, finanţat prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi – Fondul de Mediu, pentru care s-a obţinut o finanţare de 1,4 milioane de euro. Această sumă vine de la fondul de mediu, cofinanţarea locală fiind de 100.000 de euro. În 2012 au fost scoase la licitaţie lucrările. Contractul scos la licitaţie pe SEAP era pentru „Servicii de proiectare, detalii de execuţie şi lucrări – Amenajare zonă verde în municipiul Curtea de Argeş”. Valoarea estimată a contractului era de 1,377,992 lei, iar la licitaţie s-au înscris şase firme. După multe contestaţii şi amânări, contractul a fost atribuit S.C. VELB INTERMED SRL, din Bucureşti, pentru o valoare a lucrărilor de  967,244.66 lei. La finalul lucrărilor parcul va avea o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi şi va cuprinde locuri de joacă pentru cei mici, fântână arteziană, pistă pentru role, multe zone verzi cu arbori şi arbuşti ornamentali, un loc de agrement pentru adulţi, iluminat modern  şi toalete ecologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email