Arhiepiscopul Calinic îl acuză pe senatorul Mircea Andrei că l-a „ameninţat”

Ieri de dimineaţă, pe la Arhiepiscopie era forfotă mare. Se auzise că procurorii DNA sunt la biroul preşedintelui Consiliului Judeţean, şi că percheziţia ar avea legătură cu nişte fonduri alocate Arhiepiscopiei. La un moment dat, presa a fost discret informată că alţi procurori DNA vor veni la Arhiepiscopie, pentru o altă percheziţie. Ziariştii erau aşteptaţi însă de Înalt Prea Sfinţia Sa Calinic, care a început să vorbească despre problemele care evident îl preocupau.
Pentru a lămuri situaţia legată de fondurile primite de la Consiliul Judeţean, Înalt Prea Sfinţitul Calinic a explicat că la sediul Arhiepiscopiei nu s-a făcut nicio percheziţie. „Nu este nimic adevărat. Nici nu am înţeles de ce s-ar ajunge la o asemenea măsură. Este vorba de trei situaţii când am primit fonduri de la Consiliul Judeţean. Pentru toate acestea, am trimis documentele necesare, către DNA şi la Garda Financiară. Avem acte doveditoare, pentru fiecare situaţie în parte. Nu am comis nicio neregulă. Toţi banii au fost cheltuiţi corect”, a explicat Înalt Prea Sfinţitul. Conform actelor anexate la dosar, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a primit bani pentru trei acţiuni distincte. „Au fost aproximativ 500 de milioane, pe care i-am primit pentru Ruinele de la Sân Nicoară, alţi 100 de milioane i-a primit Facultatea de Teologie pentru organizarea unui seminar şi tipărirea unei cărţi şi aproximativ un miliard şi jumătate l-am primit în 2010, pentru canonizarea Sfinţilor Neagoe-Vodă Basarab, Iachint de Vicina şi Ioanichie cel Nou. Din ultima sumă, aproape un miliard a fost folosit pentru tipărirea cărţii „Învăţăturile lui Neagoe Vodă Basarab, către fiul său Teodosie”.
„Toate controalele au fost dirijate”
Înalt Prea Sfinţitul Calinic a explicat că toate problemele au început imediat după ce părintele Brânzea a fost înlăturat de la Facultatea de Teologie. „Părintele Brânzea a fost trimis acolo să supravegheze atent tot ce se întâmplă iar dumnealui a atribuit mai multe ore unor profesori care nu aveau nicio competenţă. Când am sesizat că se încălca legea i-am cerut să refacă statul de funcţii, pentru că Facultatea de Teologie funcţiona ilegal. Dumnealui a refuzat să ne răspundă la această solicitare şi ulterior, a fost înlăturat din funcţie. Nu a durat prea mult şi am fost sunat de Mircea Andrei, care m-a ameninţat, şi mi-a spus că dacă nu îl pun pe vărul lui acolo unde a fost, o să înceapă un război. Apoi au urmat o serie de controale şi implicit amenzi, la firmele pe care Arhiepiscopia le deţine. Da, cred că controalele au fost dirijate…”, a spus arhiepiscopul.
„Nu cred că e ceva politic. Mai repede cred că este vorba de orgoliu…”
După ce a vorbit despre implicarea politicii în chestiunile de genul acesta, Înalt Prea Sfinţitul Calinic a cam dat înapoi. „Cred mai repede că este vorba de orgoliu. Noi nu am făcut decât să respectăm legea, nu puteam să tolerăm ca părintele Brânzea să facă ce vrea la facultatea de Teologie. Nu am vrut nici un moment să fac publice aceste lucruri, însă s-a ajuns cam departe. Se tot vorbeşte despre corupţie iar noi nu am făcut decât să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că se respectă legea. Unii s-au supărat. Nu m-aş mira să apară pe parcurs şi alte probleme…”, a încheiat Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.
De ce a fost demis decanul Facultăţii de Teologie, vicarul Nicolae Brânzea
„Toată lumea spune faptul că acolo se fac şi desfac anumite lucruri, că Facultatea de Teologie are o  conducere mafiotă care şi-a pus rudele pe funcţii, că acolo se cer anumite avantaje, că unele cadre didactice sunt avantajate, iar altele nu, şi tot aşa. Totul a culminat cu nişte semnale de alarmă, dacă le pot numi aşa, ce au fost trase de Patriarhul Daniel, care mi-a cerut personal să fac ordine, pentru că şi la urechile Preafericitului ajunseseră lucruri de toată jena. Şi am cerut verificarea, deşi nu îmi venea să cred urechilor că se poate întâmpla cu adevărat aşa ceva. Am cerut să mi se aducă statele de plată ca să văd cum au fost întocmite. Jale mare! Orele susţinute de unii profesori erau date la alţii, spre exemplu la secţia de religie mimico-gestuală, deşi singurul care predă în limbajul semnelor este părintele Onu, orele erau trecute în dreptul altor profesori. Să vedem de unde se vor da banii acelora care pe drept au muncit cu studenţii. Acesta ar fi numai un aspect al neregulilor sesizate la Facultatea Sfânta Muceniţă Filofteia. Şi atunci, pentru ce să ajung eu să fiu ocărât? Pentru ce să zică lumea că face Calinic, că ia bani Calinic? Mai bine o desfiinţăm, procedăm aşa cum se face, ca la carte. Eu nu pot da verdicte la acest moment, pentru că nu ştiu cine este cu adevărat vinovat, dar ştiu cu certitudine că cei vinovaţi vor plăti pentru ceea ce au făcut“, a declarat arhiepiscopul de Argeş şi Muscel pentru săptămânalul Ancheta. Despre unele din lucrurile acestea a vorbit ÎPS şi ieri.
Am încercat ieri după amiază să luăm legătura cu senatorul Mircea Andrei, pentru a vedea care e poziţia sa vizavi de acuzaţiile arhiepiscopului. Senatorul nu a fost de găsit la telefon, iar purtătorul său de cuvânt ne-a spus că o să ne transmisă punctul său de vedere imediat cum o să-l aibă. Până la închiderea ediţiei nu s-a întâmplat acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email