Arhiepiscopul Calinic, decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer

Ordinul recompensează meritele cetăţenilor care „aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României”
După oficierea Sfintei Liturghii la mănăstirea Sinaia, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a onorat, duminică, invitaţia primită din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei.
Cu această ocazie, la Castelul Peleş, Înaltpreasfinţia sa a fost decorat de Casa Regală cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer.
Ordinul Coroana Romaniei a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului Romaniei, pentru a recompensa serviciile aduse Statului.
Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Majestatea Sa Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, devine Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El va recompensa meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii, potrivit sursei citate.
Ordinul Coroana României are cinci grade: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce. Membrii Ordinului sunt numiţi pe viaţă. Numărul lor este limitat astfel, pe grade:
Mare Cruce: 50 membri
Mare Ofiţer: 160 membri
Comandor: 300 membri
Ofiţer: 600 membri
Cavaler: 1,200 membri
Ordinul Coroana României are forma unei cruci cu braţe egale, emailate în roşu, având de jur-imprejurul braţelor o dungă de email alb, iar între braţe cifrul Regelui Carol I. În mijlocul crucii se află un medalion roşu cu o dungă de email alb, pe aversul caruia este aplicată Coroana Regala de oţel, deviza „Prin noi înşine” şi data „14 martie 1881”. Medalionul central de pe revers are pe mijloc, pe emailul roşu, data “10 MAI” şi pe cercul din email alb, împrejur, anii “1866-1877-1881”.
Gradele de Cavaler şi Ofiţer au îinsemnele de 40 mm diametru, iar diferenţa între ele se face prin culoare. Gradul de Cavaler era confecţionat din material alb, iar cel de Ofiter din material galben. Panglica are 35 mm lăţime şi lungimea părţii aparente de 50 mm. La Ofiţeri, panglica are suprapusă o rozetă cu diametrul de 25 mm, de aceeaşi culoare cu panglica. Culoarea panglicii este albastră-închis, cu cate o dungă lată de 6mm, de culoarea oţelului, pe fiecare margine. Ambele grade se poartă pe partea stangă a pieptului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email