Arhiepiscopia şi Cosmin Zarioiu, concurenţă pentru un teren din domeniul public

Un scandal, previzibil, de altfel, a izbucnit luni între consilieri şi avocata Arhiepiscopiei Argeşului. Consiliul Local a trecut din domeniul public în domeniul privat un teren pe care urmează să-l dea la schimb omului de afaceri Cosmin Zarioiu, numai că terenul cu pricina este obiectul unei cereri de retrocedare formulate de Arhiepiscopie.
În martie, omul de afaceri Cosmin Zarioiu a spart trotuarul şi strada Barajului ca să împrejmuiască un teren. „Am eliberat o autorizaţie de împrejmuire a terenului proprietate personală, iar lucrările se fac exact ca în autorizaţie. Am fost la faţa locului şi am verificat, totul e legal, conform cadastrului. Proprietarul a cerut deocamdată autorizaţie ca să-şi împrejmuiască terenul”, ne spunea atunci Cătălin Băşoiu, şeful Direcţiei Arhitect Şef din Primărie. Nu s-a încălcat domeniul public, doar suprafaţa pe care o deţine proprietarul, a precizat Băşoiu.
Argeşeanul a cumpărat terenul de la Foresta, suprafaţa fostei căi ferate, iar reprezentanţii administraţiei publice locale, aceiaşi de acum, au refuzat atunci oferta de vânzare făcută direct către municipalitate de SC Foresta, pe motiv că nu sunt bani, şi s-a pierdut astfel singura posibilitate ca strada 1 Decembrie, şoseaua de centură a municipiului, să fie lărgită. Acum, o mulţime de cetăţeni au cumpărat câte o bucăţică din traseul căii ferate şi fiecare face ce vrea pe terenul său. Unii, cum este cazul proprietarului din faţa supermarketului Lidl, împrejmuiesc şi iau ceva şi din trotuar şi din carosabil, perfect legal, după cum susţine şeful Direcţiei de specialitate din Primărie.
Acuzaţii de abuz în funcţie
Primarul Nicolae Diaconu a refuzat să semneze autorizaţia de construire pentru gard, deşi aceasta fusese semnată de şeful Direcţiei Arhitect Şef şi de secretarul municipiului, şi a fost dat în judecată pentru asta. „Am fost dat în judecată de două ori – în calitate de primar, ca reprezentant al autorităţii publice locale, şi ca persoană fizică”, a spus primarul. „Nu am vrut să-i dau autorizaţie pentru că nu mi s-a părut normal să construiască pe o bucată de stradă. Societatea de la care a cumpărat dl. Zarioiu era proprietar însă şi pe intrarea la stradă. Cadastrul, refăcut, este exact aşa. Nu ştiu ce vom face, e posibil să-i propunem un schimb”, a mai spus Nicolae Diaconu.
Un schimb la dublu. Maxim.
A venit şi vremea schimbului. La şedinţa de Consiliu Local de luni a fost aprobată trecerea din domeniul public al municipiului în domeniul privat a terenului în suprafaţă de 440 de metri pătraţi, cu valoare de inventar de 57.126,60 lei, situat în strada Eroilor. Trecerea în domeniul privat este primul pas pentru schimbul cu Cosmin Zarioiu şi al său teren din strada Barajului.
La şedinţa de luni a asistat şi avocata Arhiepiscopiei, care le-a spus consilierilor că ceea ce fac nu e deloc bine. „În urmă cu doi ani vă rugam să daţi terenul Episcopiei, acum îl daţi altcuiva. Nu mi se pare normal. O să sesizez prefectul şi o să anulez hotărârea dvs. Noi am ceru reconstituirea proprietăţii noastre pe vechiul amplasament”, a spus avocata, iar primarul a contrazis-o – „Vi s-a reconstituit ce aţi cerut!”.
Până la urmă, cu cinci abţineri, proiectul de hotărâre a fost aprobat, dar avocata le-a spus aleşilor locali în drum spre uşă – „În trei săptămâni o să obţin suspendarea hotărârii!” Primarul Nicolae Diaconu părea supărat pe cererile avocatei şi iritat de tonul pe care aceasta l-a folosit. La un moment dat, i-a reproşat – „Aţi primit ce aţi cerut! Vreţi tot oraşul! Să nu ne mai numim Curtea de Argeş, atunci, ci….Episcopie!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email