Arhiepiscopia, scutită de impozit şi la vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini

Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare în 2016, aduce alte scutiri de la plata taxelor şi impozitelor pentru cultele religioase, în plus faţă de cele de care beneficiază acum. Argeşenii se declară nemulţumiţi de faptul că Biserica primeşte scutiri în plus de la plata impozitelor, în vreme ce oamenii simpli sunt împovăraţi de taxe.

Nici în 2016 preoţii nu vor fi obligaţi să dea bon fiscal pentru lumânări, nunţi şi botezuri. Noul Cod Fiscal introduce noi scutiri de dări la stat în cazul cultelor religioase din România, fără să adauge nimic în plus ca impozitare. În schimb, persoanele fără venituri, cu unele excepţii, vor fi obligate să depună declaraţie la Fisc pentru a li se calcula CASS-ul pe care îl au de plată.

Reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice, condiţia fiind ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult.

Conform noului Cod fiscal, începând cu anul 2016 cultele religioase nu vor mai fi impozitate nici pentru veniturile obţinute din vânzarea sau orice altă formă de cedare sau înstrăinare a activelor coporale cum ar fi terenuri, clădiri, maşini şi altele chiar dacă acestea au fost folosite în cadrul activităţilor economic.

„Ar trebui să se facă distincţia între vânzarea de lumânări şi proprietăţile Bisericii”

Povestea impozitelor pe care Biserica le-a plătit dea lungul vremii e complicată. „Din punct de vedere istoric, Biserica a început să fie impozitată la 1834. S-a pus un impozit pe proprietate. Între 1834 şi 1863 ea a refuzat să plătească aceste impozite, acesta fiind principalul motiv pentru care Cuza a declarat secularizarea bunurilor mănăstireşti. Începând cu 1863 şi până în 1990 nu a mai existat proprietatea Bisericii. Toată proprietatea Bisericii era proprietatea statului şi normal că nu se plătea impozit din moment ce totul era al statului. Eu cred că ar trebui să se facă distincţia între vânzarea de lumânări, de acatiste, de donaţiile pe care le fac oamenii într-un anume scop spiritual, şi proprietăţile Bisericii. Eu cred că toate proprietăţile din ţara asta, indiferent cui aparţin, ar trebui plătite, în timp ce lucrurile care fac parte din partea spirituală ar trebui scutite de impozite. Cred că acelea au cu totul altă destinaţie şi nu trebuie să le amestecăm, ne-a spus Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal.

Oamenilor obişnuiţi, împovăraţi de taxe şi impozite, nu li se pare o idee bună ca Biserica să plătească mai puţine taxe şi impozite. „Din punctul meu de vedere, această scutire de taxe este ceva greşit, deoarece şi aşa Biserica nu plătea impozite şi taxe, acum i-a liniştit de tot. Au tot ce le trebuie, au totul de-a gata. Pe cetăţeanul de rând îl impozitează cu tot ce se poate, iar Bisericii îi dă voie acum să-şi vândă pădurile fără impozit, maşinile fără impozit, deci tot ce se poate la Biserică este gratis”, ne-a spus un cetăţean supărat din cauza prevederilor noului Cod Fiscal.

 

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român”, se arată însă într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email