Ruinele de la San Nicoară din Curtea de Argeş au fost date în administrare Arhiepiscopiei de 13 ani. Biserica nu a fost refăcută, conform înţelegerii dintre administraţia locală şi Arhiepiscopie, dar aceasta din urmă a împrejmuit cu gard nu doar ruinele ci şi domeniul public. În ciuda adreselor expediate de Primărie, gardul a rămas pe loc, iar municipalitatea nu poate nici măcar să cureţe zona.
Ruinele San Nicoară din Curtea de Argeş sunt, în prezent, împrejmuite cu gard de către cel care administrează proprietatea, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Consiliul Local Curtea de Argeş a dat în urmă cu 13 ani în administrare Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului Ruinele San Nicoară. În 2002 Consiliul Local a cerut ca lucrările de restaurare să înceapă în cel mult doi ani, iar în 2009, în cel mult un an. Singura lucrare făcută la San Nicoară este un gard, dar nici acela nu e făcut cum trebuie.
Ce face Arhiepiscopia cu parcul
Prin hotărârea Consiliului Local nr. 57 din 2002 se trecea în adminstrarea Episcopiei de atunci „în vederea restaurării şi conservării” monumentul istoric „aflat în stare avansată de degradare” Ruinele San Nicoară împreună cu terenul aferent în suprafaţă de 1200 de metri pătraţi. „De fapt suprafaţa pe care a primit-o Arhiepiscopia în administrare este mult mai mică decât cea împrejmuită cu gard. Au o suprafaţă foarte mică dată în administrare de Consiliul Local”, ne-a spus Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal. „S-ar putea face mult mai multe la Curtea de Argeş din punct de vedere turistic”, crede Dumitrache, care precizează că „o parte din parcul San Nicoară e proprietate privată, dar cei de la Arhiepiscopie au împrejmuit doar domeniul public.
Situaţia e cunoscută şi la Primărie. Secretarul municipiului, juristul Radu Chirca, recunoaşte că Arhiepiscopia a îngrădit domeniul public. „Arhiepiscopia are în administrare 1200 de metri pătraţi. În vară s-a primit o sesizare pe această temă, că s-a construit un gard pe o suprafaţă mai mare decât cea atribuită. A fost nevoie de toaletarea unor arbori şi nu s-a putut ajunge la ei, pentru că erau în interiorul suprafeţei împrejmuite cu gard. Urma ca arhitectul şef să verifice situaţia”, ne-a spus secretarul Radu Chirca. Şeful Direcţiei Arhitect şef, inginerul Cătălin Băşoiu, a refuzat însă să dea vreo lămurire cu privire la acest caz
Se pare că adresele făcute de Primărie către Arhiepiscopie au rămas fără răspuns, iar gardul, la locul lui. Conform deciziei Consiliului Local, Arhiepiscopia ar fi trebuit să împrejmuiască doar ruinele, nu şi parcul, aşa cum a făcut. Din acest motiv, argeşenii şi turiştii nu se mai pot bucura de o plimbare într-unul dintre cele mai frumoase parcuri din Curtea de Argeş, iar administraţia locală nu poate să-l îngrijească, pentru că singura cale de acces este închisă cu lacăt.
Am încercat să vedem care este poziţia Arhiepiscopiei pe acest subiect, dar, ca de obicei, nu a putut fi contactată pentru a-şi preciza punctul de vedere.